Eesti esitas Võrumaa suitsusaunakombestiku UNESCO pärandinimekirja

Suitsusaun  Toomas KalveKultuuriminister Rein Lang allkirjastas kolmapäeval taotluse, millega Eesti esitab Võrumaa suitsusaunakombestiku UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja.

UNESCO otsustab suitsusaunatava kandmise esindusnimekirja 2014. aasta lõpus, teatas kultuuriministeeriumi pressiesindaja BNS-ile.

 

Kultuuriministeeriumi rahvakultuuri nõuniku Eino Pedaniku sõnul tuleb taotluse puhul tunnustada võro kogukonna suurt tahet ning innustust suitsusauna traditsiooniga tegelemisel. "Suitsusaunatava kandmine UNESCO nimekirja aitaks kaasa selle tänini elujõulise kombestiku kestmisele mitte ainult meil, vaid ka teistes riikides, kus seda tuntakse. Eelkõige on see aga väärtus võrokestele endile," lisas Pedanik.

Taotluse koostamist juhtis Võrumaa vabatahtlik suitsusauna koostöökogu, mis tegutseb kohalike organisatsioonide toel. Kolmeaastase ettevalmistustöö käigus olid koostöökogu heaks partneriks kohalikud elanikud, ülikoolid ja uurimisasutused, kohalikud omavalitsused ja riik.

UNESCO vaimse pärandi esindusnimekirja eesmärk on tutvustada põlvest põlve edasi antud teadmisi, oskusi, kombeid ja tavasid, mida kogukonnad tänapäeval tähtsaks peavad ja mille püsimajäämise eest nad hea seisavad.

2013. aasta märtsi seisuga on UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirjas 257 kultuurinähtust, millest kolm pärineb Eestist - Kihnu kultuuriruum, Eesti, Läti ja Leedu laulu- ja tantsupidude traditsioon ning Seto leelo.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD