Haiguspuhangu Kuperjanovi pataljonis põhjustas Norwalki viirus

Foto: Marko Jakobi

Esmaspäeval alanud haigusepuhangu Kuperjanovi jalaväepataljonis põhjustas noroviirus ehk Norwalki viirus.

 

Kolmapäeva pärastlõunal saabunud laboratoorsete analüüside põhjal põhjustas esmaspäeval alanud haigusepuhangu, mis põhjustas oksendamist ja kõhulahtisust ligi 250 Kuperjanovi jalaväepataljoni ajateenija, Norwalki viirus, teatas BNS-ile kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

„Kuperjanovi pataljonis toimunud puhang oli väga iseloomulik noroviiruse puhangule, mis algas ilmselt kellegi haigestumisega,“ ütles kaitseväe infektisonist kapten Anu Mill. „Selliste puhangute täielik välistamine on praktiliselt võimatu, kuid vajalik on kiire reageerimine ja haigestumise piiramine. Õnneks on tegemist siiski kerge viirushaigusega ja kiire täieliku paranemisega. Viiruse ohjamiseks kasutusele võetud meetmed: haigete isoleerimine ja pindade puhastamine olid adekvaatsed ja operatiivsed tegevused.“

Kokku pöördus Kuperjanovi jalaväepataljonis oksendamise ja kõhulahtisuse kaebusega arsti poole 248 sõdurit. Kolmapäevajooksul haigestunute arv suurenenud pole ning esmaspäeval meditsiinikeskusesse pöördunud ajateenijad on juba paranenud.

Noroviiruse ehk Norwalki nakkuse haiguspilti iseloomustab iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhuvalu, peavalu, lihasvalu, harvem ka palavik. Sümptomid kestavad tavaliselt 1-2 päeva. Noroviirus levib fekaal-oraalsel teel ning oksendava inimese läheduses ka piisknakkusena. Haiguse peiteperiood on 12-48 tundi. Noroviirust võib saada pindadelt, süües nakatunud toitu ja otsekontaktil haige inimesega.

Noroviirused on väga nakkavad, levides kergesti ühelt inimeselt teisele ja haigestumiseks võib piisav olla ka kümmekonna viiruseosakese sattumine seedekulglasse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD