Terviseamet alustas noormehe surma uurimiseks menetlust

Terviseamet alustas menetlust haiglast korduvalt tagasi saadetud 16-aastase noormehe surmaga lõppenud sündmuse üle.

Terviseamet uurib juhtunut põhjalikult ning võimalike ravivigade väljaselgitamiseks on plaanis kaasata eksperte, teatas ameti pressiesindaja BNS-ile.

Menetlust juhtiva peadirektori asetäitja Mihhail Muzõtšini sõnul on tegu keerulise sündmusega, mida saadavad meedias esitletud poolikud asjaolud.

"Täpsem menetlus võtab veel aega, ent juba praegu on selge, et Rapla haiglas uuriti ja osutati patsiendile väidetust põhjalikumat arstiabi „Nii keeruliste juhtumite korral ei saa ega tohi kergekäelisi hinnanguid anda, vaid juhtum tuleb iga teenuseosutaja suhtes viimse detailini läbi arutada," lausus Muzõtšin.

Kui lapsevanem loa annab, saab juhtumit arutama asuda tervishoiuteenuse kvaliteedi järelevalve ekspertkomisjon. "Üksnes eksperdid saavad anda hinnangu võimalike ravivigade kohta," ütles Muzõtsin.

Terviseamet tõdes, et loo puhul on tegu erakordse juhtumiga Eestis. Viimase 50 aasta jooksul pole Eestis diagnoositud kõhuaordi lõhkemist ühelgi nii noorel patsiendil.

Sotsiaalministeeriumi juures asuv tervishoiuteenuse kvaliteedi ekspertkomisjon menetles eelmisel aastal 132 kaebust. Komisjon tuvastas 31 viga, neist arstliku tegevuse vigu oli 25 ning vajakajäämisi suhtlemises, dokumenteerimises ja töökorralduses kuus.

Eesti Päevaleht kirjutas neljapäeval, et kõhuvaluga Rapla haiglast kolm korda tagasi saadetud 16-aastane nooruk suri kõhuaordi lõhkemise tõttu. Asi sai alguse nädal enne nooruki surma 2. märtsil, kui tugevat kõhuvalu kaevanud nooruk saadeti Rapla haiglast koju söetablettidega ja soovitati tal perearsti poole pöörduda.

Neli päeva hiljem perearsti visiidile pääsedes vaatas arst poisi üle, kuid ei tuvastanud midagi. Järgmisel päeval kutsuti talle suurte valude tõttu taas kiirabi. Haiglast aga saadeti ta järgmisel päeval uuesti koju.

Lõpuks viidi poiss Tallinna lastehaiglasse, kus ta kõhuaordi lõhkemise tõttu suri.

Rapla haigla endal süüd ei näe ja kinnitab, et tegutseti vastavalt sümptomitele.

Comments  
  +3
Olen mitu peatäit nutnud: kujutledes, kuidas 16aastane noor tundis surmahirmu ja jubedat valu: Nii surigi...abi saamata 21. sajandi nn. arenenud riigis! Ja kas keegi vastutab; pannakse vastutama?
  +6
Töesti, eks paberid saab ju tagantjärele kenasti korda seadida, TERVISEAMET juba tegutseb usinalt ringkaitses. Teada see värk, häbitud ja hoolimatud!
  +12
Kõhuvalusid peetakse üheks ohtlikumaks probleemiks, kuna teatavasti kõhtu kiirguvad erinevate probleemide valud. Ja kolm korda koju saata valudes laps, neljandal korral alles Tallinnasse saates teadmata õiget diagnoosi ja samas olid ju kõik võimalused haige koheselt õigeaegselt edasi saata Tallinnasse uuringutele, kus on paremad ja suuremad võimalused uuringuteks. Valude käes vaevlevat last selle asemel, et edasi saata solgutati haigla-perearsti ja kodu vahet ilma õige diagnoosita. Tundub, et nüüd tagantjärele süüdlaste kindlakstegemine ei õnnestu, kuna paberid saab täita vastavalt vajadustele ja vormistada seaduse nõuetele ja niikaua kui komisjon moodustatake ja kõik täidetud paberid komisjonile esitatakse, võib olla ja ei ole välistatud, et kõik loksunud seadusega kooskõlla ja lisaks surnud ise ei saa rääkida ning vanemad on šokis. Igaljuhul on olnud ükskõiksust, süvenematust ja hoolimatust omajagu. Vähemalt nii tundub meedia info alusel. Kohutavalt kurb lugu ja samas iga õnnetu juhtumiga selguvad puudused ja kitsaskohad igapäeva elus.
  +12
eks arstid kohe ringkaitsesse,nagu alati ja pärast ei ole keegi süüdi.loodan,et selle noormehe kohta,kes hooldkodust minema saadeti ja surnuks külmus,ka mingi toimik avatakse.
  +6

Quoting kurb:

sama siin, ka mind saadeti meie haiglast tagasi, olin öö otsa valudes, aga suutsin järgmisel päeval Tartusse jõuda ja sain sealt abi.Ja sama probleem.Järjest rohkem kohtab ükskõiksust ja hoolimatust.See on see väikeste kohtade probleem, abi ei saa!


Õnn, et elad veel siis.
  +11
sama siin, ka mind saadeti meie haiglast tagasi, olin öö otsa valudes, aga suutsin järgmisel päeval Tartusse jõuda ja sain sealt abi.Ja sama probleem.Järjest rohkem kohtab ükskõiksust ja hoolimatust.See on see väikeste kohtade probleem, abi ei saa!
  +15
tundub, et tegemist on järjekordselt veterinaarvelskritega, nagu tänases Eestis kohane, sest päris tohtrid on juba ammu piiritaga, ja mida teavad sellised sümptomitest?
  +17
Tugevat kõhuvalu kaevanud noor inimene saadetakse haiglst ära koju ja ainsaks ravimiks söetabletid.Uskumatu ja nemad streigivad veel palga pärast

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD