Ilves õnnitles riigikogu tagasivalitud juhatust

Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves õnnitles neljapäeval Ene Ergmad riigikogu esimeheks ning Laine Randjärve ja Jüri Ratast parlamendi aseesimeesteks tagasivalimise puhul.

President soovis parlamendi juhatusele jõudu, südikust ja järjekindlust demokraatliku parlamentarismi väärtuste hoidmisel ning arendamisel Eestis, teatas presidendi kantselei pressiesindaja BNS-ile.

Ilves avaldas lootust, et riigikogu on eeskujuks hea, kaalutletud ja õiglase seadusloome vallas, et parlamendis vastuvõetud seadused on alati kooskõlas nii põhiseaduse vaimu kui ka sättega ning et rahvaesindus ühendab Eesti heaks koalitsiooni ja opositsiooni tugevused, misjärel on parlamendis võimalik riigi tulevikule keskenduv ja sellest hooliv arutelu

Riigipea sõnul näitab riigikogu loodetavasti tulevikus eeskuju, kuidas võim oskab ja tahab rahvast kuulda võtta.

Riigikogu valis neljapäeval spiikriks Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluva Ene Ergma ning juhatuse aseesimeesteks Reformierakonda kuuluva Laine Randjärve ja Keskerakonda kuuluva Jüri Ratase.

Ergma kogus salajasel hääletusel 81 poolthäält. Laine Randjärv kogus salajasel hääletusel 38 häält, Jüri Ratas 31 häält ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluv Eiki Nestor 28 häält.

Riigikogu valis aseesimehed samaaegselt. Riigikogu esimeseks aseesimeheks sai kõige rohkem hääli kogunud Laine Randjärv. Riigikogu teiseks aseesimeheks sai häältearvult teiseks jäänud Jüri Ratas.

Hääletamine riigikogu esimehe ja aseesimeeste valimisel on salajane. Riigikogu liikmel on nii riigikogu esimehe kui ka aseesimeeste valimisel üks hääl. Riigikogu esimehe ja aseesimeeste volitused algavad pärast valimistulemuste teatavakstegemist ning kehtivad ühe aasta.

Riigikogu juhatus koosneb riigikogu esimehest ja kahest aseesimehest.

Koalitsiooni kuuluval Reformierakonnal on parlamendis 33 ning Isamaa ja Res Publica Liidul (IRL) 23 kohta. Keskerakonnal on riigikogus 21, SDE-l 19 ja demokraatide ühendusel viis kohta.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD