President soovitab tänast Eestit mitte võrrelda okupeerimata riikidega

President Toomas Hendrik IlvesPresident Toomas Hendrik Ilves soovitas teisipäeva õhtul tehtud lühikeses telepöördumises mitte võrrelda tänast Eestit nende riikidega, kes pole üle elanud okupatsioone ja on olnud vabad.

Priiuse põlistamise päeva eelõhtul tehtud pöördumises ütles riigipea, et see päev on kainestav. "Kui me alatasa võrdleme end riikidega, kes on vahepealse aja vabad olnud, kellest mõnda sõda ei räsinudki, ja leiame end vajaka, oleme pahased, et me palgad pole nende tasemel, et elu seal näib parem olevat, siis meenutagem ka seda, kust me peale hakkasime, kui alustasime teist korda?" märkis Ilves.

Juhan Viidingu luulet tsiteerinud riigipea küsis, kas "meie kolm põlvkonda tahtis kogu aeg õue".

"Nüüd on see aeg käes. Meil ei ole enam seda nõuet, seda mõõdupuud. Nüüd, vastates kadunud luuletajale, ei teagi me enam , mida see tähendab, see kolme põlvkonna ainuke nõue. Meil tasub sellele mõelda, vaadata peeglisse ja küsida: kas me tõesti ei tahtnud seda?," rääkis president.

Ilves toonitas, et viimase 22 aasta jooksul on Eesti jõudnud palju kaugemale kui varem ja kinnitas, et oma-aegsed hirmud on alusetud. "Sest nüüd, kui, Jumal tänatud, pole eestlase ainus hinge nõue tahta õue – või pigem on see inimeste silmis muutunud Eesti suurimaks hädaks – mõistkem ka, et paremaks tegemine on meie endi kätes. See ongi iseseisvus," ütles president telepöördumises.

27. märtsil ületab Eesti oma aastail 1918–1940 püstitatud iseseisvusaja rekordi. See on päev, mil pärast Eesti taasiseseisvumise taastamist 20. augustil 1991 on riik olnud suveräänne kauem, kui ta oli seda perioodil 1918–1940.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD