Ansipi ja Medvedevi kohtumise teema on riikidevahelised suhted

Andrus Ansip FOTO: www.google.comPeaminister Andrus Ansipi sõnul on tema ja Venemaa peaministri Dmitri Medvedevi reedeks kavandatud kohtumise peateema riikidevahelised suhted, konkreetsemaid kohtumise teemasid kokku lepitud ei ole.

"Meil ei ole kavandatud, et me lepime mingis konkreetses asjas kokku ja kirjutaksime mingile lepingule alla. Sellistel kohtumistel on riikidevaheliste suhete käsitlemine iseenesest juba suur väärtus. Ilmselt saab kohtumine olema nii, et mõlemad pooled pakuvad välja meetmeid, kuidas saaks suhteid paremaks muuta, kuidas saaks majandussuhteid veelgi elavamaks muuta ja poliitilisi suhteid arendada," ütles Ansip neljapäeval valitsuse pressikonverentsil BNS-ile.

Ansip rõhutas, et kuna kohtumine on kokku lepitud Peterburis toimuva Läänemeremaade Nõukogu tippkohtumise raames, siis on eelseisev kohtumine ilmselt lühiajaline ja teemad ei ole väga sügavuti minevad.

"Mul on hea meel, et selline kohtumine päevakorras on, aga ei tasu väga kurvastada, kui selline kohtumine jääb ära pelgalt selle tõttu, et põhikohtumine ei mahu ajaraamidesse. Selliseid asju on ette tulnud, ma tean väga paljusid kohtumisi, mis on ära jäänud seetõttu, et põhikohtumine ei ole mahtunud ajaraamidesse," märkis Ansip.

Ansip on Venemaa peaministri Dmitri Medvedeviga kohtunud ka varem, viimati kohtusid nad mullu novembris Laose pealinnas Vientianes toimunud Euroopa Liidu ja Aasia (ASEM) tippkohtumisel. Ansip ja Medvedev on kohtunud ka Londoni olümpiamängude ja Berliini müüri langemise 20. aastapäeva tähistamise raames.

Ansip tõdes, et Eesti ja Venemaa majandussuhted on praegu viimase 20 aasta parimas seisus. Ta märkis, et 2000. aastal oli Eestist Venemaale mineva ekspordi osatähtsus 2,4 protsenti Eesti koguekspordist, praegu aga 12 protsenti. Samuti on viimastel aastatel kasvanud oluliselt Eestit külastavate turistide arv. Mullu oli kasv 37 protsenti, varasematel aastatel aga kuni 50 protsenti aastas. Peaminister nentis, et peamine turistide arvu kasvu põhjus, on Eesti liitumine Schengeni viisaruumiga, mis on Vene turistide Eestisse tulekut oluliselt hõlbustanud.

Peaministri sõnul on ka Eesti ja Venemaa poliitilised suhted viimastel aastatel suhteliselt hästi arenenud ja toimunud on mitmeid kõrgetasemelisi visiite.

"Mitmed Eesti ministrid on käinud Moskvas ja Peterburis ja on sõlmitud mitmeid riikidevahelisi lepinguid. Kõik Eesti presidendid - Lennart Meri, Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves - on korduvalt külastanud Venemaad. Venemaa president, Boriss Jeltsin, külastas Eestit viimati 1991. aasta jaanuaris. Siis ei olnud veel vaba ei Eesti ega ka Venemaa. Nii et arenguruumi meie suhetes veel on," tõdes Ansip.

Ansipi ja Medvedevi kohtumine on planeeritud reede pärastlõunasele ajale. Eesti ja Venemaa peaministri kohtumise teemad on kahepoolsed suhted ja regionaalne koostöö.

Venemaal Peterburis toimub reedel ja laupäeval Läänemeremaade nõukogu peaministrite kohtumine, mis keskendub Läänemere keskkonnakaitse teemadele. 2005. aastal peaministriks saanud Andrus Ansipi jaoks on tegemist esimese visiidiga Venemaale valitsusjuhina.

Aastal 2002 kohtus tollane peaminister Siim Kallas Läänemeremaade nõukogu peaministrite kohtumise raames Peterburis eraldi ka toonase Vene peaministri Mihhail Kasjanoviga.

Aastal 2000 käis peaminister Mart Laar valitsustevahelise ühiskomisjoni kaasesimeeste ja töögruppide juhtide kohtumisel ning kohtus Venemaa tollase asepeaministri Valentina Matvijenkoga.

Comments  
  +1
Arvan, et Ansip on Medvedevi jaoks suht tühi koht, aga võimalik, et isegi leiab Ansipi jaoks aega, et mõni sõna vahetada.
  +1
Poliitika see kindlasti pole !
http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/venemaa-lubas-reageerida-viie-kodaniku-eesti-viisata-jatmisele.d?id=65922672
  +1
See vist mingi kooli aastapäev tegelikult. Ilves ei osale vaid säutsub
  +1
Ansip ära unusta pronksõdur.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD