Menu

.      

Keeleinspektsioon avastas mullu 1275 ebapiisava keeleoskusega õpetajat

Keeleinspektsioon kontrollis mullu 1505 vene õppekeelega koolide või lasteaedade pedagoogi eesti keele oskust ja tuvastas 1275 nõuetele mittevastava keeleoskusega õpetajat.

Läbiviidud kontrollide arv mullu suurenes, samuti tuvastas keeleinspektsioon mullu rohkem keelt vajalikul määral mitteoskavaid pedagooge. 2011. aastal kontrollisid inspektorid 1315 pedagoogi keeleoskust ja tuvastasid 1143 nõuetele mittevastava keeleoskusega õpetajat.

Keeleinspektsiooni järelevalvejuhi Leho Klaseri sõnul kontrollisid keeleinspektorid mullu esmakontrolli korras 184 üldhariduskooli pedagoogi eesti keele oskust. Tallinnas ja Harjumaal koostas keeleinspektsioon 99, Ida-Virumaal 63, Läänemaal 17 ja Pärnumaal kolm esmakontrolli akti.

Iga teine esimest korda kontrollitud õpetaja ei osanud vajalikul määral eesti keelt. Kokku tuvastas inspektsioon esmakontrollidega 91 keeleseaduse rikkumise juhtumit, neist 63 Tallinnas, 21 Ida-Virumaal, kuus Läänemaal ja üks Pärnumaal.

Keeleinspektsioon kontrollis mullu esimest korda ka 338 lasteaiaõpetaja keeleoskust, sealhulgas Tallinnas, Paldiskis ja Maardus 254, Tartus 19, Haapsalus 11 ja Pärnus 19 lastaiaõpetaja eesti keele oskust. Ebapiisava keeleoskuse tuvastasid inspektorid Harjumaal 145, Haapsalus kolmel ning Pärnus lasteaiaõpetajal.

Ida-Virumaal kontrollis inspektsioon Narva noortekeskuse viie pedagoogi eesti keele oskust, neist neli ei osanud keelt vajalikul määral.

Järelkontrollis kontrollisid keeleinspektorid 999 lasteaia- ja üldhariduskooli pedagoogi ettekirjutuse täitmist ning tuvastasid, et ettekirjutus oli täitmata 681 juhul.

Järelkontrollis määras inspektsioon 29 pedagoogile ettekirjutuse korduva täitmata jätmise eest sunniraha kogusummas 2425 eurot. Seitsmele haridusasutuse juhile tegid inspektorid ettekirjutuse koos sunniraha hoiatusega, mida rakendatakse juhul, kui ettekirjutus on määratud tähtpäevaks täitmata.

Väärteomenetlust alustas keeleinspektsioon 74 pedagoogi suhtes, kusjuures 26 pedagoogi sai hoiatustrahvi ja 48 rahatrahvi kiirmenetluse korras kogusummas 3632 eurot.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD