Menu

.      

Reformierakonna sisehääletuse väärkasutust uuriv töörühm tuvastas kaheksa pettusejuhtumit Võrumaal ja neli Viljandimaal.

Pildil on poliitskandaali keskmesse sattunud Võru tüdruk Anu Kikas (esiplaanil keskel) kaks aastat tagasi korraldatud „Linnu tenniseturniiril” Võru tenniseväljakul, taga on vasakul Kikase paariline Erki Saarman ning vastasmängijad Jüri Luik ja Kristiina Ojuland. Pildil paremal tenniseväljakute hooldaja Villu Vares. 	 Foto: Võrumaa Teataja„Reformierakonna sisehääletuse väärkasutust uuriv töörühm tuvastas Võru maakonnas kokku kaheksa pettusejuhtumit,“ sõnas töörühma juht Väino Linde. Tema sõnul sai töörühm täna selgitused Võru maakonna arendusjuhilt, kes andis teada, et hääletas kaheksa inimese eest. Selgitused kirjeldasid ka seda, kelle eest on nende teadmata hääletatud.



„Võru maakonna pettuste muster kattub osaliselt Lääne–Virumaa omadega. Võrumaa arendusjuht andis meile täna ausalt ja viivitamatult oma selgitused. Tuleb hinnata, et ta kahetseb tehtut ja kirjeldab, mida ta tegi. Kokku on Võru maakonnas kaheksa sellist nime, kelle ees peame vabandama, et nende nimel on sisehääletuses osaletud. Lisan, et neid juhtumeid, kus Kristiina Ojulandi nõunik Anu Kikas hääletas oma vanemate eest nende volitusel, me pettuseks ei loe, sest siin on tegu inimeste endi tahtega,“ märkis töörühma juhtiv Väino Linde.

„Vestlesime Anu Kikasega pidevalt enne sisehääletust ja ta tegi ettepaneku, et naised peaks naiste poolt hääletama ja kindlasti peaks toetama Kristiina Ojulandi. Anu Kikase vanemate eest hääletas Anu ise ja Kristiina Ojulandi soovitusel küsis ta selleks ka hiljem oma vanematelt volitused. Kuidas tekkis varikontode idee, ma ei mäleta. Kindlasti ei soovinud seda minult erakond. Hääletasin kaheksa inimese eest nende teadmata ja andsin nende nimed ka töörühmale. Vabandan siiralt oma teo pärast ja erakonnakaaslaste ees. Tunnen, et vedasin alt ka erakonda, et oma tööd nii tegin,“ sõnas Reformierakonna Võrumaa arendusjuht Elleri–Kristel Kelp.
Viljandi maakonnas jätkub täna kontrolli läbiviimine. Väino Linde sõnul on seal kinnitatud neli juhtumit, kus on sisehääletatud inimeste teadmata ning koos nendega selgitatakse fakte kokku 11 juhtumi osas.

„Kui selles halvas loos üldse midagi head on, siis see, et kõik on mõistnud, et erakonna sees on süsteemid ehitatud üksteise usaldusele, mitte kontrollile ning aitavad kaasa töörühma tegevusele. On positiivne, et need, kes on ka teiste eest hääletanud, kahetsevad seda siiralt ja mõistavad, et faktide kontroll ei ole vajalik mitte kellegi hukkamiseks, vaid selleks, et teha ettepanekuid, kuidas välistada sellised eksimused ja kuidas hoida ära selliseid juhtumeid tulevikus. Asi, mis tundub juba täna selge olevat – kahjuks peab ka liberaalses erakonnas vabadust piirama ja hääletused tegema ID- kaardi või mobiil– ID-põhiseks,“ ütles Väino Linde


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD