Toidukorv kallines juunis aastaga 4,9 protsenti

Pilt on illustratiivne  Foto: Aigar NagelEesti konjunktuuriinstituudi (EKI) koostatav neljaliikmelise pere nädala toidukorv kallines juunis aastaga 4,9 protsenti, võrreldes märtsiga tõusis toidukorvi hind 1,7 protsenti ja oli 70,77 eurot.

Teises kvartalis mõjutas toidukorvi kallinemist eelmise kvartaliga võrreldes enim aiasaaduste 21,7-protsendiline hinnatõus, samas langes kohvi ja suhkru hind, selgub EKI teise kvartali konjunktuuriuuringust.

Aiasaadustest kallines kartul 29,2 protsenti, porgand 34,6 protsenti, kapsas 32,4 protsenti ja õunad 22,7 protsenti. Neljaliikmeline pere kulutas neile toidukaupadele ligi 7,5 eurot nädalas ehk 1,3 euro võrra rohkem kui märtsis.

Lihasaadustele kulus neljaliikmelisel perel nädalas 19,62 eurot, mida on seitsme sendi võrra vähem kui märtsis. Teises kvartalis kallinesid hakkliha, keeduvorst ja suitsulihatooted. Liha odavnes veidi.

Piimasaaduste ostukulud olid nii juunis kui ka märtsis 16,46 eurot nädalas. Teises kvartalis tõusis kohupiima hind 1,7 protsenti, kallinesid ka koor, piim ja keefir. Odavnesid juust ja või.

Teraviljasaadustele tehtud kulutused suurenesid teises kvartalis 16 sendi võrra nädalas. Sai ja sepik kallinesid 3,7 protsenti, tangained ja makaronid 1,2 protsenti ja leib 0,3 protsenti. Jahu hind püsis juunis märtsi tasemel.

Kanamunade hind langes 4,9 protsenti, neile kulus perel 1,54 eurot nädalas ehk kaheksa senti vähem kui märtsis. Kala hind ega pere 2,34-eurone kulutus kalale juunis võrreldes märtsiga ei muutunud.

Kondiitritooted kallinesid teises kvartalis 1,2 protsenti, kokku vähenesid pere kululutsed selles kaubagrupis 13 sendi võrra nädalas. Kohvi hind langes 9,9 protsenti ja suhkru eest tuli maksta 6,8 protsenti vähem kui märtsis.

Aastaga kallinesid aiasaadused juunis 40,8 protsenti, neile kulus perel nädalas 2,17 eurot enam kui mullu. Enim ehk 62,2 protsenti kallines kartul, juurvili kallines 42,2 protsenti ja õunad 23,3 protsenti.

Lihasaaduste maksumus ostukorvis oli juunis 8,8 protsenti ehk 1,59 eurot suurem kui aasta tagasi. Enim ehk 11,8 protsenti suurenes aastaga värske liha hind. Hakkliha hind tõusis 7,3 protsenti, keeduvorst kallines 3,7 protsenti ja suitsulihatooted 2,1 protsenti.

Piimasaadused on aastavõrdluses 4,9 protsenti odavnenud. Juustu hind langes neli protsenti, koorel kaks protsenti, keefiril 0,8 protsenti ja võil 0,1 protsenti. Kohupiim kallines aastaga 2,1 protsenti.

Teraviljasaadustele nädalas tehtud kulutused suurenesid juunis aastatagusega võrreldes 0,7 protsenti. Jahu kallines aastaga 3,3 protsenti, sai ja sepik ning makaronid ja tangained 0,8 protsenti. Leiva hind suurenes 0,3 protsenti.

Kanamunad odavnesid juunis aastaga 4,9 protsenti. Kala kallines 1,5 protsenti.

Kohvi hind langes aastaga 9,7 protsenti ja suhkru hind 9,4 protsenti.

EKI hinnangul jääb toidukorvi maksumus tänavu kolmandas kvartalis võrreldes juuniga samale tasemele.

Comments  
  +2
Laest võetud numbrid.
  +1

Quoting w:

korv küll, aga mida hinnad veel toiduga tegid.... :cry:


Väga õige :-)
  +8
mis vahet seal enam on mis kallines mis odavnes ja kui palju, nagunii suurem osa Eesti rahvast midagi osta ei jõua enam st. võimalus tervislikult toituda enamusel Eesti rahvast tänaseks puudub.
  +5
korv küll, aga mida hinnad veel toiduga tegid.... :cry:

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD