Menu

.      

Kolmapäeval läheb kolmandale lugemisele aktsiisiseaduse muudatus

Võrumaa TeatajaKolmapäeval läheb riigikogu ette kolmandale lugemisele aktsiisiseaduse muutmise seadus, millega tagatakse efektiivsem kütuste maksustamine ja mis ka tõenäoliselt vastu võetakse.

Seadusemuudatuste eesmärk on maksustada kütuseid, sealhulgas vedelat põlevainet, vastavalt kasutusotstarbele, lähtub eelnõu seletuskirjast. Selleks laiendatakse maksuhalduri õigusi võimaldamaks kütust kinni pidada ning vajadusel küsida ettevõtjalt aktsiisi tagatist. Laiem eesmärk on tagada võrdsem konkurents kõigile kütuseturu osalistele ning suurendada maksulaekumist.

Vedelkütuse seaduse muutmisega antakse maksu- ja tolliametile õigus pidada asjaolude selgitamiseni kinni vedelkütust, mille puhul on alust arvata, et see ei vasta kehtestatud nõuetele või selle kütuse kohta esitatud dokumentidele või mille puhul on kahtlus, et seda käideldakse väljaspool riiklikule järelevalvele allutatud käitlemissüsteemi.

Samuti antakse seaduse muutmisega õigus kütuse kinni pidamiseks kui selle mitte-eesmärgipärane kasutamine toob kaasa aktsiisimaksukohustuse tekkimise või suurenemise.

Alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsiisi seaduse muudatustega täiendatakse vedela põlevaine definitsiooni, maksustamise sätteid ning antakse maksuhaldurile tagatise küsimise võimalus kinni peetud kütuselt. Kuni tagatise esitamiseni jääb kütus maksuhalduri kontrolli alla.

Kui isik ei tõenda, et õli kasutatakse aktsiisiga mitte maksustataval otstarbel, siis pööratakse tagatis täitmisele. Praktikas on ilmselge, et kemikaalide vedu kütuseveokitega ning suurtes kogustes ei ole tavapärane. Välistatakse järelevalve tavalistele ettevõtjatele ning ei suurendata halduskoormust.

Seaduse muudatust on vaja, kuna Euroopa Liidu kaupade klassifitseerimise reeglid võimaldavad tuua Eestisse keemiliste ja füüsikaliste omaduste poolest diislikütusega sarnaseid tooteid nagu määrdeõlid, trafoõlid, erinevad vormiõlid aga ka küttemasuut ning neid realiseerida illegaalselt mootorikütusena. Riigil jäävad sellise tegevusega saamata tarbimismaksud.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD