Uuring: Eesti elanikud on hakanud rohkem kala sööma

Foto: Aigar NagelTäiskasvanud Eesti elanik sööb kala või kalatooteid tüüpiliselt kord nädalas ja tarbimissagedus on viimasel paaril aastal hakanud suurenema, selgus kolmapäeval põllumajandusministeeriumis tutvustatud kalatarbimise turu-uuringust.

Möödunud aastal sõi vähemalt paar korda kuus kala ja kalatooteid 77 protsenti täiskasvanud elanikest. Vähemalt korra nädalas sõid 2013. aastal kala või kalatooteid pooled tarbijad, 18 protsenti tarbijaist vähemalt paar korda nädalas, 27 protsenti tarbijaist paar korda kuus ja ülejäänud harvem või üldse mitte, teatas ministeerium.

"Kala tarbimine hakkas jälle suurenema 2012. aastal, kui sissetulekute paranemisel suurenes ka teiste toiduainete tarbimine," ütles Eesti konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing. "Kala tarbimist mõjutavad tugevasti rahalised võimalused."

Hinnatundlikkusele vaatamata tarbivad vanemaealised kala rohkem kui noored ja lastega pered vähem kui lasteta pered. Kalale kulutati 2012. aastal keskmiselt 41 eurot pereliikme kohta, see on 20 protsenti rohkem kui 2011. aastal. Kulutuste juurdekasvust pool tuli hinnatõusu arvelt, pool ostetud koguste suurenemisest.

Enim meeldib elanikele nii odavamast kui kallimast hinnaklassist värske kala. Värskest kalast eelistati 2013. aastal lõhet ja forelli, mida tarbis 85 protsenti elanikest ning räime ja kilu, mida tarbis 84 protsenti elanikest. Keskmise hinnaklassi värske kala sööjaid oli vähem ehk 77 protsenti elanikest ja seda süüakse harvem. Viimase kolme aastaga on tõusnud odava värske kala tarbimissagedus ja suurenenud kallima värske kala tarbijaskond.

Elanike lemmikkalaks on uuringu andmeil ülekaalukalt lõhe, millele järgnesid forell, räim ja heeringas.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD