Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Omavalitsusjuhid peavad Eestis oluliseks oma kodu ja peret ning lähedasi

RÄÄKIGEM EESTIST … • Seoses president Toomas Hendrik Ilvese algatatud kampaaniaga „Miks on Eestis hea elada?” küsisime vabariigi aastapäeva puhul arvamust Võrumaa omavalitsusjuhtidelt. Selgus, et valdav osa omavalitsusjuhte peab Eesti puhul eeliseks kodu, pere ja lähedaste olemasolu, mida ei leia mitte kusagil mujal maailmas. Samuti on oluline Eesti kultuuriruumi lähedus. Märgiti ära ka kaunist loodust ja väiksemat konkurentsi.

Võru linnapea Jüri Kaver: Mul on ainult üks isamaa, üks kodulinn, üks pere ja sellest mulle piisab! Need asjad käivad kaasas inimese sünniga, nii heas kui halvas! Ja ühestki neist ei loobuta vabatahtlikult!


Misso vallavanem Urmas Peegel: Eestis on hea elada, sest: 1. ma saan rääkida emakeelt; 2. ma saan oma lastele anda edasi oma kultuuri, seda neile näidata ja koos tarbida; 3. ma saan ennast teostada ‒ konkurents on väiksem kui Euroopa Liidu suurtes riikides; 4. uuenduste sisseviimine nii väikeses riigis on lühikese ajaga teostatav ‒ suurtes riikides on see oluliselt raskem ja pikaajalisem protsess; 5. väike elanike tihedus on säilitanud meie looduse täies hiilguses ‒ suuremates riikides on inimasustus looduse alla neelanud.


Vastseliina vallavanem Raul Tohv: See küsimus on väga individuaalne ja häid vastusevariante saab, kui lugeda elu-olu käsitlevate ajaleheartiklite netikommentaare.


Isiklikult arvan, et Eestis on hea elada seepärast, et siin on mu pere, sugulased ja sõbrad. Headust võib iseloomustada ka Oskar Lutsu „Kevadest” Arnot tsiteerides, et siin on päikesepaiste ja heinamaa. Siin on kohe mitu head asja koos – on hea eesti kirjanik, hea eesti raamat, millest on vändatud hea eesti film ning see päikesepaiste ja heinamaa on ka miskit, mis on vaid Eestile omane.


Halb on elada siis, kui sissetulekutest ei jätku, et süüa osta, et elamiskulusid katta ja kogu aeg kummitab võlglaseks olemise tunne.


Võru vallavanem Georg Ruuda: 1. Eestis on hea elada sellepärast, et siin olen ma üles kasvanud, tunnen kohalikke olusid, minu sugulased ja sõbrad elavad siin. 2. Eestis on hea haridusasutuste tase. 3. Eestis on ilus ja puhas loodus. 4. Eesti on arenenud IT-maa: tuludeklaratsiooni esitamine, firma loomine, parkimise eest maksmine. 5. Eestis on hea ettevõtluskeskkond.


Urvaste vallavanem Riho Roon: Ma arvan, et minul on Eestis hea elada, sest siin on minu kodu. Siin olen ma sündinud, siin on elanud minu esivanemad, siin räägitakse minu emakeelt, siin on minu sõbrad ja sugulased. Mitte ükski teine Euroopa Liidu riik ei paku mulle minu jaoks nii tähtsaid väärtusi.


Sõmerpalu vallavanem Aare Hollo
: Kus siis mujal veel on parem elada eestlasel kui mitte oma kodumaal, kus on lähedased, oma keel ja kultuur? On selline ütlus, et alati on parem seal, kus meid ei ole. Mina pole sellega nõus. Võõras riigis jääd alati võõraks. Samas pole mul praktikat võõras riigis elamisel.


Haanja vallavanem Juri Gotmans: põhjused, miks on Eestis hea elada: 1. Eesti asub soodsas klimaatilises tsoonis, arvesse võttes kliima soojenemist. Eestis on ka palju puhast ja puutumatut loodust; 2. Eesti on demokraatlik riik; 3. Eesti elanikud on uuendusmeelsed; 4. Eesti asub geograafiliselt lääne ja ida vahel ning see loob palju võimalusi, kuid eksisteerivad ka ohud, arvestades suurriikide lähedust.


Põhjused, miks Eestis ei ole hea elada: 1. sotsiaalpoliitika on nõrk, vähekindlustatud isikud ei saa piisavalt tuge ja kaitset; 2. puudub regionaalpoliitika, suured erinevused piirkondade vahel.


Rõuge vallavanem Tiit Toots: 1. Ilus ja vaikne elukeskkond, hõre asustus. 2. Ainulaadne keeleruum – Eesti on üks väiksema rahvaarvuga riike Euroopas, kus on säilinud oma keel. 3. Vahelduv kliima: meil on neli aastaaega. 4. Eestlased on visa ja haritud rahvas, kes on saanud hakkama läbi aegade erinevates olukordades ning vaatamata väikesele rahvaarvule, paistame silma erinevates eluvaldkondades üle Euroopa. 5. Eesti IT-alane areng on olnud üks Euroopa edumeelsemaid: ID-kaardi rakendused, e-valimised, e-rahvaloendus, M-parkimine, laialdane interneti kasutamise võimalus, tasuta Wi-Fi alad.


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD