Menu

.      

Naftabaasi reostus ohustab ka Kubija paisjärve

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne  FOTO: https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/app/maainfo

Võru endise naftabaasi reostust uurinud AS Kobras esitas esmaspäeval hinnangu, mille järgi on ala tõsiselt reostunud ning ohustab ka Kubija paisjärve, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Kunagise Kagu-Eesti suurima naftabaasi territooriumist on huvitatud kaitseinvesteeringute keskus, et rajada sinna Kuperjanovi jalaväepataljoni laiendusena parkla. Võru linn tahab aga likvideerida aastakümneid linnas asunud keskkonnaohu. Reostuseuuringu tellisid linn ja riik kahasse.

«Anname valminud uuringuga esialgse hinnangu ja üleüldised suunised edasiseks,» rääkis AS-i Kobras geoloog Tanel Mäger. «Enne reostuse likvideerimist tehakse täpsem tööprojekt, kus toodud välja töömahud ja -kulud.»

Vaata kaardil: https://xgis.maaamet.ee/xgis2/page/app/maainfo

Mägeri sõnul võib varasema kogemuse ja esialgsete mahuhinnangute põhjal reostuse likvideerimise suurusjärk ulatuda 4-5 miljoni euroni. Geoloogi sõnul on kõige reostunum koht naftabaasi territooriumil asuva maa-aluse mahuti ümbrus. «Mahuti ja selle ümbrus tuleb kätte saada.»

Maa-alune mahuti on tema kinnitusel raudbetoonist. «See järjest laguneb ning selles asuvad jäägid võivad reostunud ala pidevalt suurendada.» Muudel naftabaasi aladel Mägeri sõnul pinnast täielikult välja tõstma ega ära vedama ei pea, sest reostus jäi lubatu piiresse. «Pigem on küsimus põhjaveega, mis oluliselt rohkem reostunud,» rääkis geoloog. «Tuleks täpsemalt vaadata, kuidas põhjavesi liigub ja kuidas kõige mõistlikum seda puhastada.»

Kui reostus valgub naftabaasi nõlvast selle külje all voolavasse ojja, jõuab see lõpuks linnulennult 600 meetri kaugusel asuvasse Kubija paisjärve, mille kaldal spaa ja hotell. «Reostus on tugev ja maaaluse mahuti edasise lagunemise tagajärjel võib muutuda Kubija järvele ohtlikuks,» rääkis Mäger.

Geoloogi sõnul ei saa ka välistada, et reostust on juba paisjärve voolanud. Terminalist lõunas maapind järsult langeb, sealsamas orundis voolab ka oja. «Kusagile mujale pole ilmselt võimalik reostunud vett koguda, kui sinna orundisse,» nentis geoloog. «Enne põhjavees oleva reostuse kogumist tuleb ehitada ette pinnasevallid ja panna vahele õlipüüdurid.»

Võru linnapea Anti Allas ütles, et olukord on vähemalt hakanud selginema. «Lõpuks, kui saab puhtaks selle piirkonna keskkond ja rajatakse ka kaitseväele vajalik rajatis, oleme täitnud korraga mitu vajalikku eesmärki.» Tema sõnul on juba tehtud tööd, et saada reostuse likvideerimiseks riigilt raha. «Tahaksime laua taha istuda kaitseministeeriumi, keskkonnaministeeriumi ja keskkonnaameti esindajatega ning teiste asjasse puutuvate isikutega, et järgnevaid samme kooskõlastada,» lisas linnapea.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD