Menu

.      

Ettevõtlik Varstu vald. Tundmatus kohas pea ees vette

11. klassi õpilased Ako Saluorg, Romet Pazuhanitš, Jaanus Sosare ja Peeter Parts õpilasfirmast TsirguEatingDom valmistasid eelmisel aastal lindude söögimajakesi. Foto: TAIMI PLADO Juba kümmekond aastat on Varstu keskkooli õpilastel olnud võimalus õppida majandust ja ettevõtlust särtsaka ning innustunud õpetaja Neidi Hanseni käe all. Viimasel seitsmel aastal on ta juhendanud ka õpilasfirmasid. Hansen on õppe üles ehitanud nii, et kohe esimesel aastal, s.o 10. klassis lükatakse lapsed tundmatus kohas pea ees vette ja pannakse õpilasfirmasid looma. „Oma kogemustele tuginedes julgen öelda, et nii toimib asi paremini. Noortele meeldib rohkem isetegemine kui õpikute vahendusel teadmiste omandamine. Kui ma hakkaksin teooriaga 10. kassis pihta, nad 11. klassis ilmselt enam ei viitsikski õpitut praktikasse rakendama hakata,” räägib Hansen.


Varstu kool on Eestis üks vähestest, kus õpilasfirma loomine on kohustuslik. Igal aastal on siiski paar-kolm õpilast, kes aktiivsest tööst osa ei võta ja kellele tuleb leida alternatiivsed võimalused arenemiseks. Põhjuseks võib olla isiku sobimatus grupitööks või midagi muud. „Firma loob siiski omavahel sobiv seltskond ja jõuga sinna kedagi juurde ei poogi,” selgitab Hansen.


Esmane reaktsioon oma firma loomise kohustusest teada saamisele võib olla väga erinev. Mõned hakkavad kohe kurtma nii aja- kui ka ideedepuuduse üle, teised võtavad seda kui uut ja põnevat võimalust ise midagi teha. Üldjuhul asendub esimene ehmatus üsna kiiresti tegutsemisõhinaga.
Varstu edukamate õpilasfirmade loojate karjäär on praegu alles algamas ja Hansen ei oska öelda, paljudest neist päriselt ettevõtjad saavad. Küll aga on ta veendunud, et kooliajal võrdlemisi riskivabalt saadud kogemus loob kindlama stardipositsiooni päris äriilmas.


Õpilased ise hindavad õpilasfirmades osalemise kogemust väga kõrgelt. See lisab enesekindlust, esinemisoskust, usku oma võimetesse. Nad saavad aru, et ka ääremaa inimesed on konkurentsivõimelised ja suudavad ise midagi enda heaks teha. „Ettevõtluse sädeme saavad nad kindlasti kaasa,” lausub Hansen veendunult.   


Varstu õpilasfirmadel on seni väga hästi läinud ja erinevatelt võistluselt on nopitud mitmeidki preemiaid. Kahjuks jäi sel aastal rahapuudusel Tallinnasse minemata. „Me oleme logistiliselt ebavõrdses seisus. Ma ei oskagi öelda, kes võiks toetada, et just transpordi osas oleksime mingilgi viisil võrdsed Tallinna piirkonnaga. Igal juhul on praegu pealinna sõitmine meie jaoks liiga kallis,” selgitab Hansen võimaluste piiratust.

Seotud lood


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD