Menu

.      

Maasikad on väga visad küpsema

Arvo Rebaste müüs turul oma aia maasikaid ‘Honey’.  Foto: AIVE HANSITURG • Praegu on niiskust ja ka jahedust ning maasikas paisub. Tõeliseks maasikate ostmiseks läheb turul ilmselt kohe enne jaanipäeva või pärast seda. Maasikaid, muidugi, on turul, kuid peab ära tundma, mis neist oma, mis võõras. Laupäeval müüdi turul palju maasikaid, mis Poolast või Leedust toodud. Ega selgi kaubal viga ole, aga tahaks ikka oma.


Virustest Vändra külast Veriora vallast Põlvamaalt oli koduaiamaasikaid müümas Arvo Rebaste. Mees pidas eile oma 65. sünnipäeva, aga mis sellest sünnipäevast – turul peab ikka käima. Tal oli ‘Honey’ sorti maasikat Hollandist ja pisut olevat ka ‘Polkat’. Rebaste ütles, et maasikaid küll on, aga need saavad sel aastal hiljem valmis.


Muidu teeb Rebaste kodus sõprade mesitarudele raame ja muid vidinaid, kuid ise ta mesilasi ei pea. „Mesilastega on palju hoolt, aga mul pole enam tervist nendega jännata,” ütles Arvo Rebaste. Tegelikult on tal palju jändamist muttide ja kobrastega, kes teevad palju pahandust. Kop-rad on veel vee ligi ja ehitavad seal oma tamme, aga mutid on nii osavad, et liiguvad kõikjal nii üles- kui ka allamäge ning nende ohjeldamiseks annab igasuguseid nippe välja mõelda.


Jutuajamise hetkeks oli Arvo Rebaste peaaegu kõik oma maasikad ära müünud. „Eks järgmine kord tuleb jälle tulla,” arvas ta.


Turu värava taga müüdi samuti maasikaid, aga nende ümber puhkes kohe skandaal, sest maasikad olla Tallinna hulgimüügist toodud ja olevat Poola omad. Neid müüdi kilohinnaga kuus eurot. Loomulikult hakkas turg sumisema, sest nende maasikate kilohind oli ainult veidi odavam kui kodumaistel.


Natuke on juba ka metsmaasikat saada. Turul müüdi neid klaasiga: väike klaasitäis maksis kolm ja suur viis eurot.


Maitsetaimi, maitseaineid, lilli oli turul küllalt võtta, samuti mitut sorti kurki, muna, kartulit naerist jne. Tomateidki oli turul, kuid need olid pärit Pärnumaalt. Võib-olla oli väga vara hommikul müüa ka võrumaiseid tomateid, aga meie neid igatahes ei näinud. Ehk tuleb jaanipäevaks oma tomat müüki.


Kauplused aga peaksid ikka vaatama, missugust tomatit nad müüvad! Seda, et tihti on neis „juurikad” sees, juba kirjutasime. Et aga üks punane tomat võib poest ostes ka seest valge ja söögikõlbmatu olla, paneme nüüd kirja. Kui muidu ei saa, tuleb kauplusel iga tomatipartii juurde üks vili ka katki lõigata. Ega see kallimaks lähe, kui poolmädaks lastud tomateid odavalt ostjale sokutada.

Hinnad Võru turul 16. juunil.
Vana kartul 0,15–0,20 eurot/kg
Kurk 2,50–3 eurot/kg
Kapsas 1,20 eurot/kg
Naeris 0,80 eurot/kg
Mesi (0,5-l purk) 4 eurot/kg
Keerispää (meetaim) seeme 4 eurot/kg
Villane lõng 15 eurot/kg
Piim 0,50 eurot/l
Või 1,50 eurot/200 g
Kohupiim 2,40 eurot/kg

20 PÄEVA ENIMLOETUD