Menu

.      

Põske ei anna pista, aga ilusad on vaadata

Aivar Kartsepp Lasvalt pakkus laias valikus lilli, aga ka amplis kasvavat maasikataime. 	 Foto: AIVE HANSITALUTURG • Me oleme juba ammu turul lilledest mööda käinud, sest ikka on silma hakanud midagi põnevat ja söödavat ning lilled tagaplaanile jäänud. Seekord aga alustasime just lilledest ja juhtusime ka vana tuttava Aivar Kartsepa juurde Lasvalt. Ta on varemalt tomateid müünud, aga nüüd enam mitte, sest tomatimüük ei tasu tema arvates ära. Kui ikka kasvatada häid sorte ja mitte niivõrd omakasuga arvestada, siis tomat erilist kasumit ei anna. Lilled aga küll. Vähemalt väikest kasumit ja seegi on väärtus omaette, ilust rääkimata.


Aivar seisis turul nagu kuningas keset lilleaeda – tema ümber oli nii amplitesse pandud lilli kui ka kastides õitsvaid. Samuti mitut sorti petuuniad, loendamatu arv begooniaid – nii tavalisi kui ka topeltõielisi, väikese ja suure värvilise tutiga, tagasihoidlikke ja silmipimestavalt eredaid. Oli suureõieline keskpäevalill, tumepunane ja imeilus …


Lillede hinnad olid erinevad, nii et tuleb ise vaatamas käia ja rahakotile vastavalt omale sobiv lill osta. Lilledega on nii, et neid võib veel suve teisel poolelgi istutada, sest midagi halba seepärast ei juhtu. Ka mett võetakse õigel ajal tarust välja, nii et ka mesi jõuab õigel ajal sööjateni. Aivar teab seda, kuna ta toimetab ka mesitarudega. Aga vaat hektar maasikaid nõuab küll kogu aeg – vähemalt kuu aja jooksul – korjamist! Esimesed marjad läksid Vastseliina laadale müügiks, eks nüüd jõuab ka Võru turule maasikaid ja palju marju müüb Aivar ka päris kodus.


Oma põlluga toimetab Aivar enamasti üksi, vahel on ka paar inimest abiks.

Mis teistesse maasikamüüjatesse puutub, siis möödunud nädala teises pooles oli neid taluturule tulnud igast Võrumaa nurgast ja ka Petseri piiri lähedalt. Petseri piiri lähedalt oli müügiks toodud näiteks maasikasort 'Senga Sengana', mis pidi olema päris magus mari ja mida müüdi hinnaga kolm eurot karp. Turulaudade vahel jalutades nägime ühel müüjal veel selle nimega marju. Teada on, et sort 'Senga Sengana' on väga haiguskindel ja heade maitseomadustega.


Kui lilledega see looke lõpetada, siis neid on praegu turul palju ja väga erinevaid sorte, nii et minge ostma, sest hinnadki on neil päris sobivad.

Hinnad Võru turul 21. ja 23. juunil
Värske kartul ('Latona', 'Flavia') 2,50 eurot/kg
Peakapsas 1–1,20 eurot/kg
Tomat 2,80 eurot/kg
Kurk (karvane, sissetegemiseks) 2,50 eurot/kg
Porgand 0,40 eurot/kimp
Sibulapealsed 0,40 eurot/kimp
Oblikas 0,50 eurot/kimp
Maitsetaimed 0,20–0,40 eurot/kimp

20 PÄEVA ENIMLOETUD