Peede talu töökus sai vääriliselt tunnustatud

Peede talu kolm põlvkonda. Foto: LENNART RUUDATOOTMISTALUNIKUD • Kui küsida Peede talu peremehelt Lempo Mustalt, mis tõi neile eelmisel nädalal Jänedal kolmanda koha Eesti parimate tootmistalude arvestuses, jääb mees tagasihoidlikuks. „Ei oskagi nagu öelda, võib-olla mitmekesine tootmine,” vastab ta ettevaatlikult.


Just mitmekesisust ehk ühteaegu nii sigade, lehmade kui ka teravilja kasvatamist peab Peede talu puhul tähtsaimaks Eestimaa Talupidajate Keskliidu esimees ja võistluse žürii liige Kaul Nurm. Ta lisab, et kolme erineva tootmisliini kaudu hajutatakse võimalikke riske. „Peede on heas mõttes traditsiooniline talu. Nende põllud on väga ilusad ja eeskujulikud, nad on tehnikasse investeerinud uue teraviljahoidla näol ning talule võib näha järelkasvu,” toob Nurm terve rea kiitvaid näiteid.Peede talu ülesehitamine toimus järk-järgult, praeguseks on talu majapidamine ja ümbrus kena ja korras. Foto: LENNART RUUDA


Pererahval külas käies saab kõige eelnevaga nõustuda. Ka majapidamine ja selle ümbrus on ilusasti korras. Ent niisuguste tulemuste saavutamiseks on tehtud palju aeganõudvat tööd. „Kui me selle koha ostsime, olid maja palkseinad mädanenud ja katus laskis läbi, nii et hoone nõudis kapitaalremonti,” räägib Lempo ning lisab, et ainuüksi vana korstna lammutamisest tekkis kaks traktorikärutäit kiviprahti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD