Menu

.      

Võrumaa Teataja suvine mnemoturniir, 6. osa

Viienda osa vastused: 1 – vastavalt võõrkeelse meedia andmetele kasutati olümpiamängude kuldmedalite valmistamiseks 3600 grammi kulda, 2 – esimesed kaksikud, kes võitsid olümpiamängudelt kuldmedalid, olid Vilhelm Carlberg (kolm kuldmedalit) ja Eric Carlberg (kaks kuldmedalit). Tegu oli 1912. aasta olümpiamängudega, kus kaksikud võistlesid laskmises; 3 – selleks legendaarseks meheks oli Edward (Eddie) Eagan, kes võitis 1920. aasta suveolümpiamängudel poksis kuldmedali ja 1932. aasta talimängudel kuulus bobisõidu „kuldsesse meeskonda”; 4 – tegu oli 1932. aasta suveolümpiamängudega, kus võeti esmakordselt kasutusele pjedestaal; 5 – Abebe Bikila jooksis maratoni paljajalu; 6 – tegu on 1900. aastal peetud Pariisi suveolümpiamängudega; 7 – kuigi maratoni pikkuseks oli algul täpselt 26 miili, tuleb 385 jardi pikkune lisa sellest, et 1908. aastal peetud Londoni olümpiamaratonil otsustasid korraldajad, et kuninglikule perekonnale finišist parema ülevaate saamiseks tuleb rada pikemaks muuta. Seega lisasid korraldajad 385 jardi, et kuninglik perekond saaks oma loožist finišit kaeda.



1. Keegi kirjutas palju aastaid tagasi järgmise lause: „Rahvusvaheline Kergejõustikuliit ei ole teinud eales tähtsamat otsust, kui see, mille ta langetas oma Puerto Rico kongressil aastal 1978.” Mis otsusega on tegu?


2. Lahenda järgmised anagrammid: MÕNI VÄGIMEES, KÄRATU SELL, KULUKAS VEIN, OMA TÄNU TAGUMA, KÄES OTSEM RIHT. Kõigi anagrammide vastuseks on liitsõna.


3. Millist tsitruselist pidasid vanad roomlased vastumürgiks kõigile mürkidele?


4. Kelle või mille kohta kasutas Uku Masing sõna „kuivik”?


5. Keskaegses Hispaanias oli juutluse pooldamise indikaatoriks üks meie mõistes väga tavapärane tegu. Millest piisas, et saada süüdistus juutluse pooldamises?

Vastused saata 21. augustiks „Mnemoturniir”, pk 1, 65602 Võru või e-postiaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..


Seekordse mnemoturniiri auhinnaks on Arnold Palutederi raamat „Viis tuhat päeva”. Loosi tahtel osutus võitjaks Peep Kesler! Palju õnne!

20 PÄEVA ENIMLOETUD