Menu

.      

Võrumaa Teataja suvine mnemoturniir, 7. osa

Kuuenda osa vastused: 1 – seal otsustati esimeste maailmameistrivõistluste korraldamine; 2 – nägemisvõime, äratuskell, vaenulikkus, mänguautomaat, morsetähestik; 3 – sidrun; 4 – luukere; 5 – käte pesemine enne söömahakkamist.

Uued küsimused:


1. Antiik-Rooma religioonis jaotusid religioonis esindatud jumalad kaheks: suured jumalad ehk dii maiores ja väikesed jumalad ehk dii minoores, kes omakorda jagunesid abstraktseteks jumalateks ning hetkejumalateks. Küsitav jumal kuulus hetkejumalate alla. Tahame teada, mis tegevuse jumalat kujutas Vaticanus, kelle järgi sai hiljem Itaalia pealinnas Roomas asuv linnriik oma nime.


2. Teadupärast on Mike Powell hüpanud kaugushüppe maailmarekordi 8.95. Kes on aga hüpanud kaugushüppevõistluses kõigi aegade vägevaima seeria?


3. Mõiste „banaanivabariik” võttis kasutusele Ameerika kirjanik William Sydney Porter alias O. Henry. Mis riigist kõneledes ta seda tegi?


4. Selle tuntud suhtlusvõrgustiku lõid 2007. aastal Alan Braverman ja David Sacks. Viis aastat tegutsenud internetikeskkonna peamine võlu seisneb selles, et inimesed saavad sinna üles riputada nii enda kui teiste lähedaste andmeid, samuti võib sealt leida infot oma esivanemate kohta. Mis võrgustikuga on tegu?


5. Kelle kohta on Erki Nool öelnud nii: „Ta on ideaalilähedane sportlane. Ta võiks olla isegi populaarsem, kui ta räägiks head inglise keelt. Oleks tal see pluss lisaks olnud, siis sel aastal, kui ta kogus 9000 punkti, võinuks ta olla ülipopulaarne. Tol hetkel püüdsid maailma 16 suuremat telekanalit temaga intervjuud teha, kuid mainitud põhjusel enamik neist loobus. Oleks teinud samu tulemusi mõni ameeriklane, inglane või sakslane, saanuks temast tänu meediale superkangelane.”?

Tähelepanu! Mnemoturniiri seitsmes osa jääb ühtlasi ka viimaseks. Suur tänu kõigile, kes kaasa mõtlesid ja vastuseid saatsid!


Viimase, seitsmenda osa vastuseid ootame 28. augustini aadressil „Mnemoturniir”, pk 1, 65602 Võru või e-postiaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..


Selle nädala auhinnaks on Arnold Palutederi raamat „Viis tuhat päeva”. Auhinna võitis Ene Viimne! Palju õnne!

Järgmise nädala neljapäeval ilmub mnemoturniirist ka kokkuvõte.

20 PÄEVA ENIMLOETUD