Menu

.      

Võru rattaralli võit läks Lätti

JALGRATTASÕIT • Pühapäeval peetud seitsmendal Võru rattarallil sai võidu lätlane Andris Smirnovs (Läti profirattaklubist Rietumu-Delfin 1), järgnesid Mihkel Räim, Rein Taaramäe ja tänavustel olümpiamängudel meeste grupisõidus osalenud Rene Mandri.


Võistlusele oli pühapäeva lõunaks registreerinud 506 osalejat, kes sõitsid kas 50-kilomeetrisel või 98-kilomeetrisel distantsil.


Eestlased koostööd ei teinud


98 kilomeetri pikkusel distantsil suutis teiste eest ära sõita üheksameheline grupp. Lõpukilomeetrid tuldi koos, poolteist kilomeetrit enne lõppu üritas spurtida Rein Taaramäe, ent ebaõnnestunult. Finiši poole sõites lülitas õigel hetkel viimase käigu sisse aga lätlane Andris Smirnovs, kes lõpuks võistluse esimesena lõpetas.


„Võru rada on kindlasti üks raskemaid Eestis, kuna rajaprofiil on üsnagi mägine,” iseloomustas võitja Smirnovs rada. „Võistlus oli tugevatasemeline – kõik Eesti tipud, kes on ka maailmas väga suured sõidumehed, tegid kaasa,” lisas Smirnovs, tuues välja eelkõige Rein Taaramäe ja Rene Mandri nimed. Lätlase sõnul tõi talle võidu õigeaegne ründamine ja konkurentide tähelepanelik jälgimine. Kui võiks arvata, et sarnaselt suurvõistlusele teevad eestlased koostööd, siis tema sõnul see nii polnud. „Vähemalt minu meelest oli iga mees iseenda eest väljas,” ütles ta.


Ilm mängib ja ei mängi rolli


Kolmandana lõpetanud tänavusel Tour de France’il 36. koha saanud Rein Taaramäe jäi oma esitusega üldjoontes rahule. „Eestis võisteldes üritan alati võistlust nautida. Midagi väga erilist mul neil võistlustel plaanis pole, kuid kui avaneb võimalus, siis kindlasti üritan,” ütles Taaramäe. Millest siis seekord puudu jäi? Taaramäe sõnul mängis sel korral mõningast rolli ka tugev tuul, mis avaldas eriti suurt mõju distantsi lõpuosas. Siiski nentis ta, et kuigi ta üritas poolteist kilomeetrit enne finišijoont spurtida, võtsid konkurendid talle järele ja lõpplahendus jäi seega kuni viimaste meetriteni lahtiseks.


„Ei tahtnud asja päris lõpu peale jätta, läksin proovima. Kuna mul puudub sprinteri jalg, siis pean juba varakult kiirendama,” selgitas Taaramäe ja lisas, et just see nii-öelda sprinteri jala puudumine on üks põhjustest, miks ta profirattavõistlustel sagedamini esikohti ei võida.


Palju küsimusi tekitas kindlasti vihmasadu, mis saatis rattureid sisuliselt algusest lõpuni.
Finišialas pärast ligi 100 kilomeetri pikkuse distantsi läbimist hingeldavad põhjaeestlased Otto Osula ja Toomas Kalm tõdesid, et rada oli raske ning vihm tegi võistluse veelgi raskemaks. „Maastik tapab! Rada käis üles-alla, laskumiste peal ei jõudnud ära taastuda,” ütles Osula. „Lisaks sellele sadas kogu aeg vihma. Õnneks oli meil hea väike meeskond, ohtlikke olukordi ja kukkumisi ei olnud,” lisas Kalm.


Rein Taaramäe sõnul vihmasadu tema sõidus erilist rolli ei mänginud: „Sõidetud on palju hullemates tingimustes, professionaalseid jalgrattureid selline vihmasadu küll kuidagi ei mõjuta.”
Parima võrumaalasena sai Viljar Kannimäe 52. koha.


Pühapäeval peetud Võru rattaralli oli Filter maanteekarikasarja viies, eelviimane osavõistlus. Viimane etapp peetakse Tabasalus 26. augustil.

20 PÄEVA ENIMLOETUD