Menu

.      

Rikkalikul turul rahvast paraku vähe

Põlvamaalt Sõreste külast pärit noor turumüüja Kärili Rosental pakkus kartuleid, porgandeid, kurki, küüslauku jms.  Foto: JOOSEP AADERTALUTURG • Juba kaugelt on näha, et turul on rahvast vähevõitu, aga kaupa palju. On tomatit hinnaga poolteist eurot kilo ja on ka sama kallist kurki. Neid pidavat veel jätkuma, sest ilm on vilu ja valmimine toimub järk-järgult. Järjest rohkem tuleb müügile kartulit. Ei oskagi öelda, millist sorti on kõige rohkem müügil, kuid ostetakse nii neid kartuleid, mis kohe süüa sünnivad, kui ka neid, mis üle talve seisaks. Kartulihind langenud ei ole – ikka enam-vähem 40 eurosenti kilo. Arvata võib, et hind umbes selliseks jääbki.


Müügil on suvikõrvits, hapukurk, maitseroheline, seened, metsamarjad … Vist pole mõtetki kõike üles lugeda, sest see, mis aiast saada, on kõik turule jõudnud.


Palju on marju, kõike alates põldmarjadest ja lõpetades pohladega. Turule on jõudnud õunad, mis ikka kallimad kui poes. Ühe suure poe müüja sõnul ostetakse kauplusest peaaegu kõike, mida vaja. Miks? Sest poes on odavam ja kui inimesel raha napib, siis ta unustab märksa kallima turukauba. Karta on seda, et turult hakatakse vähem ostma ja see kuivab kokku. Võru turg on seda juba teinud, eriti torkab silma siseturu nigel olukord.


Kurdetakse, et paljud müüjad on turul küllaltki õelaks läinud. Eks selle põhjus seisne samuti kauba kallimas hinnas ja sellest tingitud väiksemas ostmises. Juurikate ja muu aedvilja kasvatamine on jäänud samaks, kuid hind on läinud paraku kõrgemaks, ostmine aga väiksemaks.


Peatusime ühe turumüüja juures, kellel nimeks Kärili Rosental. Temal olid müügil kartulid, porgandid, kurgid, küüslauk jms. Kärili ja temaga kaasas olnud vanaema Helvi olid tulnud Põlvamaalt Sõreste külast ehk päris Võru maakonna piiri äärest. Helvi sõnul ei tasuvat Põlva turule minna, sest see on väga pisike ja rahvast käib seal vähe. Võrus aga üllatas teda hoopis pahatahtlikkus, mis turgu haaranud. „Näete, panin oma laua üles ja auto sättisin ka risti. Lihtsalt nii ei jää letimüüjatele ette,” arvas ta. Teab, kas see asi nii hull on, aga parem karta kui kahetseda. Helvi oli ise küll heas tujus ja ainult naeris torisejate üle.


Aeg annab arutust, sest ega kauplustes ka hinnad madalaks jää. Või mis madalaks! Meenutage krooniaegset hinda ja pange sinna kõrvale näiliselt odav euro ning näete, et euroajal on hind mitu korda kallim, kui oli veel siis, kui oli kroon. Kes on õppinud rehkendama, seda näiteks üheeurose hinnaga alt ei vea.

• Hinnad Võru turul 25. augustil.

Kartul  0,35–0,40 eurot/kg
Porgand  1 euro/kg
Kapsas  0,70 eurot/kg
Punapeet  0,40 eurot/kg
Tomat  1,50–2 eurot/kg
Kurk  1,50 eurot/kg
Küüslauk  5–6 eurot/kg
Sibul  1–1,20 eurot/kg
Õun  0,60–1,50 eurot/kg
Pohlad  2,50 eurot/kg
Põldmari  4 eurot/kg
Kukeseened  3 eurot/kg
Puravikud  6 eurot/kg

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD