Menu

.      

Tippkokk tegi Rosma koolis mahetoitu

Tippkokk Ants Uustalu juhendas eile Rosma kooli köögis mahetoidu valmistamist.  Foto: Võrumaa TeatajaMAHETOIDUPÄEV NAABERMAAKONNAS • Tuntud kokk, Raplamaal paikneva Ööbiku gastronoomiatalu peremees Ants Uustalu ja kondiiter Kertu Lukas õpetasid eile mahetoidupäeval Rosma koolis mahesöögi valmistamist.


Ants Uustalu ja Kertu Lukas, kes valmistasid näiteks tänavusel aastal suupisted presidendi vastuvõtule vabariigi aastapäeval, panid kokku menüü, kuhu kuulusid näiteks ahjupeedi-tomatisalat juustuga, õuna-porgandisalat pohladega, värskekapsa-pirnisalat, lambakints ja Hasselbacki kartulid rosmariinikastmega, Karlssoni lihapallid tomatikastme ja porgandi-kaalikatambiga, õuna-kohupiima krõbedik, puuviljapallid šokolaadiga ning vaarika-maasika-mustika-meesmuuti.


Põlva külje all Rosmal asuv Johannese kool ja lasteaed viisid mahetoidupäeva läbi koostöös ökoloogiliste tehnoloogiate keskusega, et tõsta õpilaste, õpetajate ning vanemate teadlikkust mahetoidu eelistest. Rosma kool, mis viljeleb Põlva külje all 22 aastat waldorfpedagoogikat, on teel mahetoidu kasutamise suunas. Koolil on selja taga aastane kogemus kasutada oma köögis võimalikult palju mahedat ja lähiümbruskonnast pärit tooteid.


Rosma kooli haldava haridusseltsi juhatuse esimehe ja mahetaluniku Tiina Länkuri sõnul võeti uuenenud menüü lasteaias sedavõrd hästi vastu, et lapsed hakkasid rohkem sööma. Paraku sundis see haridusseltsi tõstma sügisest toiduraha. „Koolis ollakse samuti juba rohkete salatitega harjutud ja seal annavad õpilased kokkadele rohkem tagasisidet, mis on neile mokka mööda ja mis mitte,” rääkis Länkur. „Vanemad väljendavad oma tunnustust sellega, et tellivad ka endale köögist lõunasöögi ning samuti tellitakse kooke, leiba ja muud toitu koju.”


Eilse päeva teemaks oli „Mahetoidu pidulaud”. Mahetoidupäeval jagunesid õpilased koos õpetajatega gruppidesse ja neil avanes võimalus toiduvalmistamisel kaasa lüüa. Pärast said kõik ühiselt valmistatud toitu maitsta.


Päev Rosma koolis oli esimene kokku kolmest mahetoidupäevast Eestimaa erinevates koolides. Eestis on mitmeid lasteaedu ja koole, kus mahetoitu vähemal või suuremal määral kasutatakse. Peamine murekoht on mahetoidu kallim hind ja vähene kättesaadavus.


Rosma koolis tegeleb toitlustamisega OÜ Alternatura, mida tuntakse rohkem nime all Kolme Sõsara Hõrgutised. Üks sõsaratest, ettevõtte juhatuse liige Kerti Vissel ütles, et nende sisseostetavast toormest on mahe suur osa köögiviljast ja jahudest. Kui suure protsendi mahetooted Rosma koolisöögist moodustavad, ei osanud ta öelda, kuid arvestades seda, et koolikokad pakuvad lastele väga palju köögiviljatoite, on maheda osakaal üsnagi suur. Peamiseks probleemiks pidas Kerti mahetoodete puhul eelkõige nende kallist hinda.


Johannese koolis Rosmal õpib hetkel 54 õpilast ja waldorflasteaias käib 28 last. Rosma Haridusselts on Kagu-Eesti piirkonnaülene haridusasutus, mis pakub valikuvõimalust hariduses kokku 11 omavalitsusest pärit peredele. Kooli tegevust toetab lisaks haridusministeeriumile Põlva vald.

20 PÄEVA ENIMLOETUD