Menu

.      

Võrumaa Teataja mälumänguturniir (6. osa)

MÄLUMÄNG • Viienda osa vastused: 1 – Manila, 2 – George W. Bush, 3 – LeBron James, 4 – Krakatau Indoneesias, 5 – „Mis Koosta-peres uudist?”.

Uued küsimused:


1. See omapärane riigike, mille punavalgemusta lippu näete kõrval, on loodud juba 1975. aastal. Tegu on vürstiriigiga, millel oli kaks asunikku – vürst Roy ja vürstinna Joan. Tegemist on maailma kõige väiksema riigiga, mida, tõsi küll, pole tunnustanud ükski teine riik. Viimasest oli vürst Royl aga ükskõik ning väikesel riigil on olemas lisaks lipule ka näiteks vapp, põhiseadus ja oma moto (E Mare Libertas). Hiljuti sattus küsitav vürstiriik meediasse eelkõige seetõttu, et vürst Roy suri ja tema troonipärija on tema poeg Michael. Mis riigiga on tegu?


2. Missuguse kahe riigi vaheline piir on maailma pikim maismaapiir?


3. See Vana-Kreeka mütoloogia tegelane oli Eleuse kuningas ja oli tuntud selle poolest, et ta korraldas maadlusvõistlusi, milles kaotaja pidi surema. Võitjale lubas kuningas auhinnaks oma kuningriiki. Mõistagi väljus kahevõitlusest võitjana alati kuningas … Ent iga asi saab ükskord otsa ja nii pidi Eleuse kuningas ükskord ka vastasele alla vanduma. Vastane võitis kuningat taktikalise maadlusega ja see pani aluse maadlusele kui spordialale. Küsime seekord kahte nime – kes on see Eleuse kuningas ja kes ta alistas?


4. 1920. aastate Inglismaal kasutati liiklusmärkidena üheti mõistetavaid sümboleid, mitte kirju. Seda eelkõige seetõttu, et pildiline märgistus on autojuhile lihtsamini arusaadav ja kirjade lugemine rööviks liialt tähelepanu. Lähtuvalt sellest küsime, mida tähendas liiklusmärk, millel oli kujutatud põlevat tõrvikut?


5. See legendaarne näitleja ja režissöör on sündinud 1930. aastal. Tema üks huvitav omadus on stseeni lõppedes ja „purki saades” öelda „okay”, selle asemel et öelda „cut”, nagu seda teevad režissöörid tavaliselt. 74aastaselt oli ta vanim filmimaailma kuldmehikese Oscari võitnud režissöör. Vähem kuulsust pole mees kogunud ka näitlejana. Näiteks on tema üht filmirolli Blondie’t peetud üheks paremaks rollisoorituseks filminduse ajaloos. Kes on see legendaarne mees?

Vastused saata hiljemalt teisipäeva, 23. oktoobri õhtuks. Vastuseid ootame e-postiaadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

20 PÄEVA ENIMLOETUD