Menu

.      

Antsla gümnaasium tähistas kooli 67. sünnipäeva leiutistega

6.b klassi kingituse – täringu heade õpitulemuste saavutamiseks – annab üle Ants Põder.	  Foto: Liivia RebaneLEIUTISED • Esimese veerandi viimasel päeval tähistas Antsla koolipere oma kooli 67. sünnipäeva. Iga-aastane kooli sünnipäeva tähistamise traditsioon sai alguse kümme aastat tagasi. Sünnipäevalaps sai hulgaliselt kingitusi leiutiste ja disainitööde näol. Iga klassikollektiiv valmistas kingituse ja andis selle koolipere ees üle, põhjendades kingituse vajalikkust ehk seda, missuguseid kitsaskohti või probleeme saab antud leiutisega lahendada.

Esimesed klassid kinkisid koolile idee hea tuju väravatest. Väravad tuleb ehitada kooli õue ja igaüks saab nendest väravatest läbi tulla, saades terveks koolipäevaks hea tuju. Teise, viienda ja seitsmenda klassi õpilased olid mures poriste põrandate pärast, õigemini tundsid nad kaasa koristajatele, kes peavad seda väga palju seepärast tegema. Koristajate töö lihtsustamiseks leiutasid teise klassi õpilased isepuhastuva harja, millega kiiresti põrandad puhtaks saab. Monster Energy on 5.a klassi ehitatud robot, korrapidaja abiline põrandate pühkimisel. 7.a klassi leiutajad konstrueerisid aga Härra Pühkari – mehaanilise ratastel liikuva põrandapühkimise seadeldise, millega saab samal ajal ka lustida.

Õpilastele, kes ei viitsi tunnis enam kätt tõsta, pakkusid 3. klassi õpilased käetõstmise masinat. 3. klassi õpilased tegid ka korrapidajatele ja teistele, kes peavad koridoris kauem seisma, kokkupandava pingi. 4.a klassi õpilased tegid taevakehade mudeli, mida saab edukalt õppevahendina kasutada loodusõpetuse ainekava omandamisel.  

Mis on MU JO KE? See on 4.b klassi õpilaste konstrueeritud liikluskaamera ja tuulekella põhimõttel töötav elektrooniline seade, mis takistab koolimajas tormamist ning kõva häälega kõnelemist. Tegusaid inimesi aitab aga 5.b klassi pakutud pinal-randmesoojendaja.

Kes on kuulnud midagi pimeda aja postkastist? Just siis läheb postkastis tuluke põlema, kui sinna ajalehed sisse pannakse. Keegi ei pea ilmaasjata toa ja postkasti vahet käima, et teada saada, kas post juba toodud. See leiutis kuulub 6.a klassi õpilastele.

Mõeldi välja ka kooli maine tõstmise täring, mis on hea abiline õpetajale, kes ei suuda õpilasele head hinnet panna. 6.b klassi õpilased on arvamusel, et selle küsimuse saab lahendada täringuga, mille külgedel hinded neli ja viis. Põnevuse ja üllatuse moment on ka täringu viskamise juures, sest tulemuseks saab olla ainult kas neli või viis, kuna muid hindeid ju täringul pole.

Kindlasti aitavad koolis õppeedukuse tõstmisele kaasa 8.a klassi õpilaste disainitud teaduslikud särgid. Neid peavad kohustuslikus korras kandma matemaatika-, füüsika- ja keemiaõpetaja ning seda kindlasti arvestustööde ajal, sest särkidele on maalitud kõik tähtsamad valemid.   

8.b klassi õpilaste idee meeldis eriti muusikaõpetajale. Nimelt olid noored disaininud vöötasku poistele, kuhu saab laulu- ja tantsupeo rongkäigus vajalikud asjad sisse panna, lisaks on vööl ka ohutuse tagamiseks hulganisti kooli logoga helkureid. 9.a klassi mannekeen näitas tüdrukute koolivormi, kus tähelepanuväärne oli topeltseelik. Alumise seeliku väärtuseks olid taskud, kuhu saab peita saiakese, konspektid, telefoni ja isegi töövahendid.

9.b klass oli mures looduse reostamise pärast. Kilepakendite kasutusaeg on lühike, kuid looduses lagunemise aeg kestab tuhandeid aastaid. Noored näitasid, et kilepakenditest saab edukalt valmistada kaisuloomi. 10. klassi ideeks oli uudsete tunnihäältega CD.

11.a klass oli oma kingitust valmistades mõelnud õpetajatele, kes teinekord peavad arvestustööde ja tunnikontrollide ajal spikerdamise avastamiseks valvet pidama. Noored pakkusid olukorra lahendamiseks välja klappidega prillid ja peegelkäevõru. Paralleelklass leidis uniste õpilaste ergutamiseks elektroonilise käevõru vajaliku olevat. Väike elektrilöök, õpilane on taas ärkvel ja valmis kuulama kõike vajalikku.

Lõpuklassid olid leiutanud mulla, mis kasvatab edukalt pulgakomme, ja kiusatuse vältimise kasti, mis takistab vaatevälja. Viimane tuleb pähe panna, et ei tuleks kiusatust arvestustööde ajal naabri tööd piiluda.

Aitäh kõigile kingituste valmistajatele ja ideede autoritele – olid need õpilased, õpetajad või lapsevanemad. Kes tunneb huvi, see küsib! Leiutiste ja disainitööde pildid on üleval Antsla gümnaasiumi kodulehel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD