Menu

.      

Eesti kohale levis suits ilmselt Valgevene metsast

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Neljapäeva keskpäevast alates tuli häirekeskusesse mitu kõnet Lõuna- ja Kesk-Eesti inimestelt, kes olid näinud õhus sinist vinet ning tundnud suitsuhaisu - keskkonnaagentuuri sünoptiku sõnul on suure tõenäosusega tegu Valgevene ja Ukraina tulekahjudest siia kandunud suitsuga, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

Lõuna-Eesti Postimehele anti teada, et Tõrvas ja selle lähiümbruses oli tunda tugevat suitsulõhna. Ka Valgas oli seda kärsahaisu üsna tugevalt tunda ning «udu» näha, nagu üks lugeja kommenteeris. Päästeameti Lõuna päästekeskuse kommunikatsioonijuht Marek Kiik ütles, et amet on olukorraga kursis. «Päästjad on saanud piiriäärsetest piirkondadest mitmeid väljakutseid seal leviva suitsu kohta. Seni suitsu või udu allikat leitud ei ole. Praegu planeeritakse paluda abi politsei- ja piirivalveametilt, et nende lennuk alalt ülelennu teeks ja olukorda selgitada aitaks,» rääkis Kiik.

Kell 15.10 täpsustas ta, et suits oli levinud Valgamaast tunduvalt kaugemale. «Väljakutseid on tulnud nii Võru-, Viljandi- kui Pärnumaalt ja isegi Raplamaalt.

Päästeameti vastutava korrapidaja Toomas Kääparini sõnul võttis päästeamet ühendust Venemaa Föderatsiooni Pihkva oblasti päästjatega, et täpsustada sealsete tulekahjude asjaolusid. Kuid Pihkva oblastis ei olnud ühtegi aktiivset põlengut. Kell 16.45 ütles Marek Kiik, et lennukilt pole veel tagasisidet saadud ning on ebaselge, kas tegu ikka on suitsuga või mõne ilmastikunähtusega. «Näha seda sudu on, isegi kui vaatan oma aknast välja, on seda igal pool. Tartust väljas paistavad metsad ka selle sees.»

Põhja-Läti ajalehe Ziemellatvija veebitoimetaja Ance Andrējeva-Empele ütles, et nende teada ei pärine suits ka Läti poolelt. Küll olla sealpool taevas tume, justkui kuskil oleks tulekahju.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtivsünoptik Taimi Paljak ütles kella 17 paiku, et suure tõenäolisega pärineb suits Valgevene ja Ukraina tulekahjudest. See paistab satelliidifoto pealt õrna vinena. «Võrdlesime eilseid ja tänaseid satelliidipilte. Kandus ta siit kaguvoolus ja neljapäeval jõudis Läti kohale mere kohale. 

Valgevene uudisteportaal belnovosti.by kirjutas, et Valgevenes on kustutatud arvukalt tulekahjusid. Ühe ööpäeva jooksul tuli kustutada 27 metsa-, seitse turbavälja- ja 53 kulupõlengut. Narovlja piirkonnas ulatus põleng 40 hektarile. Massilisi põlenguid selgitatakse sellega, et Valgevenes on juba kaks nädalat püsinud kuiv ja tuuline ilm.

20 PÄEVA ENIMLOETUD