Menu

.      

Sisserändajate voog võib Eestit tabada reisipiirangute kadudes

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Leedu piirivalve pidas möödunud nädalavahetusel kinni 280 illegaalset immigranti, teatas esmaspäeval ETV uudistesaade "Aktuaalne kaamera".

Julgeolekueksperdi Erkki Koorti sõnul võib olukord Eestile probleeme tekitada vaid siis, kui Valgevenesse satub illegaalseid immigrante väga suurel hulgal või kui rändesurve alla satub lisaks Leedule ka Läti.

Leedu piirivalve teatel on seal tänavu tabatud üle 1200 sisserändaja. Peamiselt on tegu Afganistanist, Kamerunist, Iraagist ja Süüriast pärit inimestega, paljud neist on dokumentideta. 10-liikmeline ESTPOL5 abimeeskond asub Eestist Leedu poole teele sel kolmapäeval, esialgu kuuks ajaks.

"Leedu on meile öelnud, et neil on abi vaja isikute avastamisel, mis puudutab näiteks droone ja droonipiloote, nende 10 hulgas on kaks droonipilooti ja saadame ka kaks drooni Leedusse, mis aitaks saabuvaid inimesi avastada. Ülejäänud vastavalt Leedu palvele aitavad hoida korda ja tagavad režiimi laagrites," lausus PPA piirivalveosakonna juht Egert Belitšev.

Koorti sõnul pole kahtlustki, et ebaseaduslik ränne Leedu suunal on Valgevene võimude organiseeritud.

"Valgevene teeb kättemaksu Valgevene opositsiooni toetamise eest ja see on üks meetod teist riiki mittesõjaliste meetoditega kannatama panna," lausus Koort.

Kui praegu on Leedu sisserändajate jaoks tee Lääne-Euroopa riikidesse, kõige sagedamini Saksamaale, siis koroonaaegsete reisipiirangute leevenedes võib avalduda ka surve Eestile.

"Kui liikumine Soome-Eesti, Soome-Rootsi vahel või sisenemine Soome või Rootsi muutub lihtsamaks, siis võib vabalt muutuda ka kogu rände vool," nentis Belitšev.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD