Menu

.      

Põlvamaa Kultuuripärl 2016 on Margot Suur

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Põlva Maavalitsus

PILDIGALERII 6. jaanuari õhtul autasustati Varbuse Muusikamõisas Eesti Kultuurkapitali ning Põlvamaa ekspertgrupi 2016. aasta preemiate laureaate, maakonna parimaid sportlasi ja tublisid tervisedendajaid. Maakonna Kultuuripärli tiitli pälvis Räpina muusikakooli laulu- ja üldainete õpetaja Margot Suur.

KULTUURIPREEMIAD

Põlvamaa Kultuuripärl 2016 on Margot Suur – kõrge professionaalsusega oma tööle pühendunud lauluõpetaja, kes suutis innustada õpilasi tulemuslikuks tööks  ja suurepärasteks tulemusteks 2016. aastal toimunud konkurssidel nii kodu- kui välismaal.

Missiooni preemia pälvis pikaajalise ja pühendunud tegevuse eest kultuuripõllul Peeter Aas.

Kultuuri elutööpreemiaga autasustati Lea Saaremäed – Võõpsu külakogukonna alustala, kauaaegne raamatukogu töötaja ja aktiivne Põlvamaa kodu-uurija.

Spordi elutööpreemia pälvis Reet Külaots aastatepikkuse pühendunud tegevuse eest elukestva liikumis- ja spordiharrastuse aluste õpetamisel ning edendamisel Põlva maakonnas.

Aasta tegija 2016 kultuuris on Triinu Laan - võrokeelse laulu- ja rahvapeo Uma Pido suurejoonelise ettevalmistuse, läbiviimise ja kokkuvõtete tegemise eest.

Aasta tegija 2016 spordis on Aigar Nuuma - tõukerattasõidu tutvustamise, propageerimise ja edendamise eest.

2016. aasta kultuuriteo preemia pälvis Uma Pido kunstiline toimkond - võrukeelse IV laulu- ja rahvapeo Uma Pido korraldamise eest.

Aasta sporditeoks kuulutati Eesti Tõukerattaliidu eestvedamisel toimunud tõukerattaspordi EUROCUP 2016 tõukerataste Euroopa karikasarja kolmanda etapi korraldamine.

SPORDIPREEMIAD

Aasta neiu on orienteeruja Doris Kudre, kelle eelmise aasta kontosse jäid edukad stardid juunioride maailmameistrivõistlustelt nii ratta- kui suusaorienteerumises.

Aasta noormees on Karel-Sander Kljuzin, mitmekülgne noormees, kelle edukad stardid Euroopa ja Eesti noorte meistrivõistlustel teevad temast nõutud Eesti koondise liikme nii suusaorienteerumises, orienteerumisjooksus kui kergejõustikus.

Aasta seeniori autasuga pälviti Ingrit Kala, kes on kahekordne rattaorienteerumise maailmameister seenioride vanuseklassis, kirsiks koogil veel maailmameistrivõistluste hõbemedal, Eesti naiste rattaorienteerumise "raudne leedi".

Aasta naine on Annika Rihma, kes tegi edukad stardid orienteerumisjooksu Eesti orienteerumisjooksu meistrivõistlustel ning maailma ja  Euroopa meistrivõistlustel. Lisaks oli ta Eesti aasta parim naine orienteerumisjooksus.  

Aasta mees on maadleja ja Põlva noortetreener Elar Hani, kes võitis Eesti meistrivõistlustelt kolm kuldmedalit.

Aasta noortevõistkond on SK Serviti N 20 suusateate võistkond, kes on Eesti noortemeistrid 3x3km teatesõidus. Võistkonda kuuluvad Karoli Villako, Marimal Tilk, Johanna Treier. Noori juhendab Anneli Tilk.

Aasta võistkonnaks kuulutati juba 20. korda järjest Põlva Serviti käsipallimeeskond, kes eelmisel aastal võitis nii koduse käsipalliliiga kui karikavõistlused.

Aasta treeneri autasu pälvis Kalmer Musting - käsipallitreener, kes viis oma juhendatavad Eesti meistritiitlile kolmes vanuseklassis – B- ja A-vanuseklasside noormehed ning mehed.

Põlvamaa sportlikum pere 2016 on perekond Raudkepp Värskast. Perekonda kuuluvad ema Siret, isa Einar ja tütred Emily, Kaisa ja Liisa. Kogu pere armastab liikumist värskes õhus, kas kõndides, joostes, sõites rattaga või suusatades. Raudkeppide pere on kindlasti Värskas teistele eeskujuks ja aktiivseks eestvedajaks väga paljudes ettevõtmistes.

Põlvamaa spordi toetajaks aastal 2016  valis Põlva Maakonna Spordiliidu juhatus OÜ Lihapagari. Ettevõte toetab paljusi erinevaid spordialasi ja spordiüritusi. Lihapagar on 2016 aastal toetanud Põlva Käsipalliklubi, Spordiklubi Servitit, Võrkpalliklubi Vollyt ning tõukerattaspordi EuroCupi toimumist Põlvas.

TERVISEDENDUS

Põlvamaa tervisetegu 2016 on Värska Sanatooriumi ravikorpuse ümberehitamine balneoteraapiakeskuseks. Värska Sanatoorium AS juhataja Vello Saare nimel võttis autasu vastu Värska vallavanem Raul Kudre.

Põlvamaa tervisesõbralik omavalitsus 2016 on Põlva Vallavalitsus – tiitli võttis vastu abivallavanem Janika Usin. Põlva Vallavalitsus on näidanud rahvatervisele suunatud tegevuste elluviimisel märkimisväärset arengut. On valminud terviseprofiil ja mitmekesine tervisedenduslik tegevuskava, loodud uusi spordi- ja liikumisrajatisi.

Põlvamaa tervisedendaja 2016 on Orava Kooli kehalise kasvatuse- ja inimeseõpetuse õpetaja Heli Lumi, kes on panustanud elanike tervise väärtustamisele ning tervislike eluviiside edendamisele.

Hea Algatus 2016 tiitliga pälviti Räpina Vallavalitsust, kes lõi tasuta bussiliini abil võimaluse käia ujumas Värska veekeskuses. Tegemist on terviseteadlikkuse arendamisele suunatud algatusega Põlvamaal, mille abil propageeritakse vallaelanike seas tervist edendavate harjumuste kujundamist. Tiitli võttis vastus Räpina vallavanem Kaido Palu.

Tunnustusüritust toetasid Eesti Kultuurkapital ning Põlvamaa ekspertgrupp, Põlva Maakonna Spordiliit, Põlva Maavalitsus, Põlvamaa Omavalitsuste Liit, Põlvamaa Tervisenõukogu, Põlvamaa omavalitsused.

PÕLVA UUDISED