Menu

.      

Uuest saeveskist metsaomanikele lisatulu

Martin Arula viitab ehitusjärgus 12 hektari suurusele saeveski krundile,  mis alustab osaliselt tööd juba järgmisel suvel. Foto: TOMI SALUVEER• Toftan hakkab ostma seni paberi- ja küttepuuks müüdud palki •

UUS SAEVESKI • Järgmisel aastal Sõmerpalus valmiv Toftani uus 32 miljonit eurot maksev saeveski on viimase kümne aasta suurim investeering Eesti saetööstuses. Firma juhatuse liikme Martin Arula sõnul tahetakse haarata suur osa senisest piirkondlikust paberi- ja küttepuu tooraineturust.

Järgmise aasta jõulude ajal esialgu ühes vahetuses käivituv uue tehnoloogiaga saeveski on Arula sõnul mõeldud ainult kolmemeetrise peenpalgi töötlemiseks. Komplektse saeveski juurde kuuluvad palkide sorteerimisliin, saagimisliin, kuivatid, saematerjali sorteerimisliin jm.

Eestis on paberi- ja küttepuu Arula sõnade kohaselt seni lõigatud traditsiooniliselt kolmemeetriseks, hinnalisemad saetööstuse palgid on aga tavaliselt 3,6 kuni 5,4 meetrised. Nüüdne uus saeveski ehitatakse aga just lühemate, kolmemeetriste palkide saagimiseks, et saada osa toorainest praeguse paberi- ja küttepuu arvelt.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD