Menu

.      

Kas 378aastane Navi küla saab laupäeval 4000 aastaseks!?

Maidu Runtal näitab ja seletab, et rahvas kutsub seda kohta Adra põlluks. Taamal on Navi küla majad, nende seas ka  Adra talu hooned. Valge täpp põllul on kivikirve ja hõberaha leidmise umbkaudne koht.  Mõistatuslik kivikirves saab lahti mõtestatud  eeloleval laupäeval.               Fotod: IVARI PADAR, VÕRUMAA TEATAJA• Laupäeva, 20. veebruari pärastlõunal kell kolm on Navil kivikirvepäev •

KIVIKIRVEPÄEV • Möödunud nädalal sai Võrumaa Teataja toimetus kirja riigikogulaselt Ivari Padarilt, kes kirjutas:

„Mõned kenad aastad tagasi leidsid tublid Navi küla põlluharijad kombainiga kartulivõtu käigus sorteerilindilt imelise kivi. Kivi paistis juba esmavaatluse põhjal olevat kivikirves ja Navi mehed – eelkõige Maidu Runtal – võtsid ta hoiule. Sealt jõudis see minuni ja viisin ta uuringuteks professionaalsete arheoloogide kätte. Kui professor Aivar Kriiska kirvele esimese pilgu heitis, ütles ta kohe, et selle vanus võib olla kuni 4000 aastat. See tähendab, et Navi kandis on elatud juba sedavõrra kaugetel aegadel, kuigi Navi küla esmamainimist on dateeritud aastaarvuga 1638.

Kuna kirveleidmise ja arheoloogide juurde toimetamise vahele jäi veidi aega, siis on meil olnud mõningaid raskusi kirve täpse leiukoha paikapanemisega. Variante on kaks, neist tõenäolisem on Navi ja Raiste vaheliselt alalt. Igal juhul on plaanis arheoloogidega esimesel võimalusel võimalikud leiukohad üle vaadata ja vajaduse korral lisauuringud teha.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD