Menu

.      

Eesti Vabariigi aastapäeva eel anti eile üle Võru maakonna kõrgeimad autasud

  • Kirjutas Võrumaa Teataja
Vasakult Heino Vildo, Ale Sprenk, Tanel Linnus, Reet Kangro, Andres Kõiv, Mailis Koger ja Lauri Semevsky.22. veebruaril toimus Eesti Vabariigi 98. aastapäevale pühendatud pidulik kontsertaktus, kus Võru maavanem Andres Kõiv ja Võrumaa Omavalitsuste Liidu esimees Mailis Koger andsid üle Võrumaa kõrgeimad autasud – Võrumaa Vapimärgi ja Teenetemärgid. 
 
Võrumaa vapimärgi pälvis Heino Vildo. Heino Vildo  on Võru Muusikakooli flöödiõpetaja ja metoodik, Võru Puhkpilliorkestri dirigent, orkestrant ja pedagoog. Ta on osalenud Võru Puhkpilliorkestri juhtimises juba 39 aastat. Heino Vildo asutatud noorte flöödiansamblis sirguvad edukad noored muusikud, paljud tema õpilased on pälvinud tunnustust vabariiklikel konkurssidel. Heino Vildo on taganud pika aja jooksul Võrumaa puhkpillimuusika traditsiooni jätkusuutlikkuse.
 
Võrumaa Vapimärk on maakonna kõrgeim autasu, mis antakse elutöö eest inimesele, kes oma töö ja teenetega on oluliselt kaasa aidanud maakonna arengule. Heino Vildo  esitas Võrumaa Vapimärgi kavaleriks  Võru Muusikakool.
 
Võrumaa Teenetemärk on autasu, millega tunnustatakse inimest, kes on silma paistnud märkimisväärse saavutusega Võrumaa heaks. Tänavu anti Võrumaa Teenetemärke välja kaks.
 
Reet Kangro pälvis Võrumaa Teenetemärgi enam kui 20 aastat kestnud pühendunud töö eest intellektipuudega lastele, noortele ja nende peredele võrdsete võimaluste loomisel. Reet Kangro eestvedamisel sündis Võru Järve Kool erivajadustega lastele ning MTÜ Toetuskeskus Meiela. Meiela missioon on arendada Võrumaal välja parima vaimse ja füüsilise keskkonnaga toetuskeskus vaimupuudega noortele, et tagada neile järjepidev sotsiaalne kaitse. Reet Kangro on kujundanud Võru Järve Koolist tõeliselt hooliva ja kaasaegse õpi- ja toetuskeskkonna, mida tuuakse eeskujuks üle Eesti. Tema algatused on kahekümne aasta jooksul parandanud oluliselt Kagu-Eesti piirkonna erivajadustega laste ning nende perede võimalusi elada võrdväärsemat elu. 
 
Reet Kangro esitas Võrumaa teenetemärgi kavaleriks MTÜ Toetuskeskus Meiela juhatus, Võru Järve Kool ja hoolekogu.
 
Ale Sprenk pälvis teenetemärgi silmapaistva töö eest kodukoha ja Eesti hariduselu arendamisel. Ta on koolijuht, kodanikuühiskonna ja hariduselu aktivist ning Varstu vallavolikogu eestvedaja. Ale Sprenk on missioonitundega juhtinud Krabi Põhikooli ja Varstu Keskkooli. Tema eestvedamisel reorganiseeriti Krabi Põhikool erakooliks, et kool saaks jätkata tegevust. Samuti on ta arendanud õpilaskodude võrgustikku ja Eesti maakoolide koostööd, et vähendada laste põhikoolist väljalangemist ja tänavale sattunud laste arvu. Ale Sprenk on Varstu volikogu esimehena pühendunud oma kodukoha ja kogu maakonna arengule.
 
Ale Sprenki esitas Võrumaa teenetemärgi kavaleriks Varstu Vallavalitsus.
 
 
Lisaks andis maavanem ja omavalitsuste liidu esimees välja kolm tänukirja. Tänukirjad pälvisid Urvaste Kooli direktor Kalmer Sarv pühendunud töö eest lapsesõbraliku kooli loomisel; Võrumaa Kutsehariduskeskuse direktor Tanel Linnus pühendunud töö eest kaasaegse kutseõppeasutuse ja kompetentsikeskuse Tsenter rajamisel ning Lauri Semevsky innovaatilise ja aktiivse hoiaku eest Võrumaa esindamisel äriideede võistlusel Ajujaht.
 
Politsei- ja Piirivalveameti Lõuna prefekt Tarmo Kohv tunnustas hea koostöö Võru maavanem Andres Kõivu, tuues eraldi esile maavanema abi uue politsei- ja päästeameti ühishoone rajamisel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD