Menu

.      

Ants Väärsi invatakso fondi laekus üle kolme tuhande euro

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Aigar Nagel

Põlvamaa mees Ants Väärsi, kes soovib ühiskonna abiga soetada puuetega ja raskelt haigete inimeste vedamiseks uue ja kaasaegsema invatakso, teeb ausa mehena taas vahekokkuvõtte, et kõik heatahtlikud abistajad oleksid täpselt kursis annetuste laekumise hetkeseisuga. 13. märtsi seisuga oli annetuste summa 17661,02 eurot.

Viimasel kuul 13. veebruarist saati on lisandunud 3159,53 eurot ja tegemist on eraisikute annetatud summaga. "Suured kummardused neile!" ütleb Ants.

Meeldetuletuseks olgu öeldud, et väärikas, mitu rasket haigust seljatanud 60-tes eluaastates Ants Väärsi invataksonduselt ise midagi ei teeni, tema elatiseks on 342 euro suurune pension, vähene sissetulek läheb auto remondiks ja ülalpidamiseks ning uus takso võimaldaks haigeid senisest paremini arsti juurde ja koju tagasi viia. Auto vajadusest räägib seegi, et 1. jaanuarist ei tohi omavalitsuste sotsiaaltöötajad erilisi transporditingimusi vajavaid haigeid vedada, omavalitsused kurdavad teenusepakkujate vähesuse üle ja riik ütleb, et raha toetamiseks pole. Ants Väärsi sõnul on tegu üksteise mittemõistmise ja möödarääkimisega. Võru- ja Põlvamaal teevad lisaks Antsul kanderaamiga veoteenust ka mõlema maakonnahaigla kiirabiautod, kuid nemad haigeid koju tagasi ei too. Leping on taksojuhil praegu vaid Põlva vallaga, teised tellivad vastavalt vajadusele.

Märtsi alguses käis Ants Väärsi Soomes sealse olukorraga tutvumas. Soomes on invataksoteenus kallis, kuid invaliididele maksab riik selle üheksal korral kuus kinni ja ka invatakso ostu toetatakse viiendiku osas. Soomes kasutatavad Mercedesed on tema hinnangul meie sõitudeks liiga madalad, Eestisse sobiks neljarattaveoga Volkswagen paremini, see on kõrgem ja sellega pääseb ka maakodudesse ligi.

Veebruaris viis Ants Väärsi Põlvast Haapsallu taastusravikeskusesse 24-aastase Mait Männistu, kes autoõnnetuse järel on alakehast halvatud. Noormees ise ütleb, et sellise õnnetuse põhjustas rea õnnetute juhuste kokkusattumine. "Ants Väärsi autos on hea sõita, seal saab raamil pikali või poolistukil olla, tavalise autoga sellist pikka sõitu üle ei elaks," räägib Mait. "Selle autoga on hea sõita ja Ants on väga hooliv inimene." Järgmisel nädalal sõidab Ants Väärsi ratastoolis noormeest koju tooma. Mait ise ütleb, et taastusravis on tal seisund kõvasti paremaks läinud. "Lootus paranemiseks on — aega läheb, aga asja saab," on ta optimistlik.

Võimaluseks Ants Väärsit ja tema veetavaid haigeid toetada on annetamine avatud fondidesse: helistades telefonil 900 6677 annetad kümme eurot, OÜ Antsu Takso arveldusarvele EE611010220241726227 saab annetada enda jaoks sobiva summa.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD