Menu

.      

Siseminister Pevkur: Piusa piirivalvekordon on heaks eeskujuks teistele Euroopa Liidu ja NATO välispiiri kordonitele

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Hanno Pevkur FOTO: ANDREI JAVNAŠAN Võrumaa Teataja

Täna Võrumaal Võmmorski külas Piusa piirivalvekordoni pidulikul avamisel ütles siseminister Hanno Pevkur oma sõnavõtus, et uue kordoni näol on tegu olulise investeeringuga Eesti-Vene piiril, mis on eelkõige suunatud turvalisuse parandamiseks Euroopa Liidu ja NATO välispiiril.

„On hea meel tõdeda, et nüüdseks on renoveeritud kõik idapiiri kordonid ning piirivalvuritele on loodud kaasaegsed töötingimused. Lisaks on tänane päev Eesti jaoks märgilise tähendusega, sest täpselt 23 aastat tagasi lahkus Eestist viimane Vene piirivalvur. Sellel päeval võttis Eesti ka vormiliselt piirid täies mahus taas oma kontrolli alla,’’ lausus minister.

Hanno Pevkur meenutas oma sõnavõtus, et major Juhan Paul ütles 1932. aastal, et piirivalve lipukirjaks peab olema seista valvsalt piiril. "Major Paul täiendas, et kui kaovad piirid, kaob maa, kaob riik, kaob rahvas, kaob rahva vabadus. Nõustun temaga täielikult," lisas Pevkur.

Nordecon AS juhatuse esimehe Jaano Vinki sõnul sai üheskoos aasta tagasi tulevasele Piusa kordonile nurgakivi pannes lubatud, et kõik osapooled pingutavad hea tulemuse nimel. „Täna saame ühiselt uhkust tunda, et tööd on tähtaegselt lõpetatud ning Nordeconi koostöö politsei- ja piirivalveametiga on taaskord sujunud konstruktiivselt ja tõrgeteta. Tulemuseks on kaasaegne, energiatõhus ning isikupärase arhitektuuriga riigikaitsekompleks, mis on sisult suurem kui vormilt,“ lausus Vink.

Piusa piirivalvekordoni avamisel osales siseminister Hanno Pevkur, politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher, Võru maavanem Andres Kõiv, Piusa kordoni juht Valmar Hinno, RKASi esimees Urmas Somelar ja Nordecon AS juhatuse esimees Jaano Vink.

Riigi Kinnisvara AS ja Nordecon AS sõlmisid lepingu Piusa piirivalvekordoni hoonete rekonstrueerimiseks 2015. aasta veebruaris.

Kordoni kompleksi kuulub peahoone, sõidukite varjualune ja kenneli hoone ehk koerte maja. Hoone arhitekt on Magnar Meinart, ehitusprojekti on koostanud AS Amhold.
Uue piirivalvekordoni rajamise kogumaksumuseks kujunes 4,62 miljonit eurot.

Kolmekorruselise peahoone ja abihoonete suurus kokku on enam kui 2500 ruutmeetrit.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD