Menu

.      

Öötantsupidu – teistmoodi lähenemine Võrumaa tantsu- ja laulupeotraditsioonile

  • Kirjutas Kadi Annom

Võrumaa esimene öötantsupidu Kubja laululaval pakkus tulede, värvide ja kujundite mängu. Foto : FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

PILDIGALERII ÖÖPIDU ❯ Laupäeva õhtul täitus Kubja laululava tuledemänguga. Esmakordselt peeti öötantsupidu „Kohtumised ristteel”. Pidu algas kell pool kümme õhtul ja kestis kella poole üheni öösel. Mida hilisemaks ja pimedamaks muutus aeg, sega kirevamaks ja intensiivsemaks läks värvide ning tulede mäng.

Võru maavalitsuse kultuurinõuniku Aigi Palli sõnul läks pidu igati korda ja oli lavastajatele küll esimene taoline väljakutse, kuid õnnestus suurepäraselt. „Sellist ööpidu ja valgusega rahvapidu ei olegi tegelikult Võrumaal olnud,” sõnab Pall. „Pidu valgustati prožektoritega, lava elas värvide ning kujunditega esinejatele kaasa. Pime aeg annab võimaluse valguse abil olulist paremini esile tuua,” selgitab ta. „Väga ilus oli ka elav tuli tõrvikute ja meie tuletorni näol. Kui valgel ajal märgatakse tuld vaid süütamise hetkel, siis pimedal ajal paistab see kogu aeg silma,” räägib Pall pimeda aja võludest.

Peale prožektorite ja värvidemängu kasutati valgustamiseks elavat tuld ja led-küünlaid, mida esinejad said tantsu ajal käes hoida. „Kõik välisriikide ja ka meie esinejad olid ööpeole kohaselt võtnud tantsudes kasutusele valguse. Välismaistest külalistest paistis silma Austria noorte kollektiiv, kelle rahvarõivaid ilmestasid käte ümber olevad valguskaablid,” kirjeldab Pall. Kokku astus öötantsupeol Palli sõnul üles ligi tuhat esinejat, kellest umbes kolmsada olid kohale tulnud teistest Eestimaa paikadest, kuussada olid kohalikud ning välismaiseid esinejaid oli saja ringis. Teiste seas astusid üles viis lõõtsameest, kellest üks selle aasta lõõtsakuningas Richard Ott Leitham. „Mitmed esinejad tantsisid öötantsupeol samu tantse, mis Võru pärimustantsu festivali raames, lihtsalt lisatud olid valgusega kostüümid,” räägib Pall. „Ka publik andis oma valgusallikatega peo fi naalis suure panuse,” lisab ta.

Aigi Palli sõnul on öötantsupidu traditsiooniks veel vara nimetada ja seda, kas järgmisel aastal sama üritus aset leiab, on veel vara öelda. Pigem nimetab ta toimunud pidu teistmoodi ja erilisemaks lähenemiseks Võrumaa tantsu- ja laulupeole, mis muutis erakordseks just tänavuse aasta.

Kadi Annom

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD