Menu

.      

Avatud talude päev: Tiri-Jakobi talus valmis ahi nelja tunniga

  • Kirjutas Gregor Saluveer

Tiri-Jakobi talu üks peamisi atraktsioone oli pitsa- ja leivaahi, mis valmis nelja tunniga. Fotod: GREGOR SALUVEER

EDUKAS TALU ❯ Lasva valla Tiri- Jakobi mahetalu kütkestas avatud talude päeval külalisi leiva- ja pitsaahju ehitamisega, see valmis külaliste ühistööna keset taluhoovi. Peale selle pakkus pererahvas degusteerimiseks veiseliha, mängiti maamehe golfi , õhtul sai kuulata Öösorri kontserti.

Mahepõllundusega tegelevas Tiri-Jakobi talus asuv golfi rada on natuke üle kahe kilomeetri pikk, kulgedes nii mäest alla kui ka mäest üles, nii aasal kui ka põlluveerel ja metsateel. Rajale jääb vaatetorn ja lehmade aedik. Auke on üheksa ning kõikidesse nendesse palli löömiseks kulub oskajail vähemalt 120 lööki.

Talu perenaise Karin Sepa sõnul viib mäng osalised mõnikord nii pöördesse, et nad otsustavad raja lõpus selle ka tagurpidi läbi mängida. Maamehe golf, mis ei nõua mingit erilist ettevalmistust ega varustust, on võrumaalaste arvates suure tulevikuga sportlik meelelahutus.

Avatud talude raames saab juba teist aastat mängida Tiri-Jakobis maamehe golfi.

Pitsa- ja leivaahju ehitamise sõu ja vaatemäng

Kiirahju ehitamine, mis plaaniti kestma neli tundi, algas Tiri-Jakobi talus kell kümme. Ehitustöid juhtis Jaanus Viese ning kohalolijad said ehitamise vältel jälgida, kuidas kuplikujuline ahi kerkib. Materjalina olid kasutusel looduslik savi, liiv ja põhk.

„Ma olen kogu aeg seda tahtnud,” ütles perenaine Karin, „tegelikkuses ju muudmoodi asju ei saa, kui sa ei unista ja ei taha.” Pitsaahjuks nimetatakse ehitist sellepärast, et pitsa valmib ahjus lausa kahe minutiga. „Tegelikult ma unistan õhtul võtta sealt pitsa välja,” lisas Karin. Samas nendib perenaine ka seda, et kindlasti läheb ahi kasutusse ka leivategemisel.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD