Menu

.      

Võru raudteejaama perroonil filmiti „Seltsimees lapse” kulminatsioonihetki, korda oli seatud vana auruvedur

  • Kirjutas Tomi Saluveer

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

PILDIGALERII EESTI FILM ❯ Võru raudteejaama perroonil filmiti filmi „Seltsimees laps” ühte olulisemat stseeni, auruveduri saabumist Eestisse. Filmivõtete jaoks seati töökorda ajalooline auruvedur Kaspar, mis transporditi kohale Türi raudteemuuseumist.

„Raudteejaama perroonil filmiti väga südamlikke filmi kulminatsioonihetki,” ütles filmi produtsent Riina Sildos. „Film lõpeb sellega, kuidas Siberisse saadetud ema koju tagasi tuleb. Inimesed väljuvad vagunitest, tütar otsib ema, näeb aga isa kallistamas üht võõrast ja peast halliks läinud naist. Läheb natukene aega, enne kui tütar ema ära tunneb.”

Film räägib loo kuueaastasest Leelost (Helena Maria Reisner), kelle ema Helmes (Eva Koldits) saadetakse stalinistlike repressioonide käigus aastal 1950 Siberi vangilaagrisse. Ema tagasi ootav väike tüdruk peab õppima, kuidas jääda iseendaks, hoolimata kodumaal toimuvatest süngetest ja kohati ka tragikoomilistest sündmustest.

Lapse elu kaksikmoraaliga maailmas

Sildos kirjeldab filmi algust, mil ema ütleb enne Siberisse küüditamist tütrele: „Ole hea laps ja siis ma tulen tagasi.” Film räägibki tema sõnul lapse elust kaksikmoraaliga maailmas. „Ta üritab olla hea laps ja ootab tagasi oma ema, samas püüab ta olla ka meele järgi nõukogude võimule,” rääkis Sildos.

Filmivõtete jaoks tehti korda ajalooline auruvedur Kaspar, mis on ehitatud 1953. aastal Vorošilovgradis. „Jagasime rongifirmaga GoRail kulud pooleks,” lausus Sildos. „See oli päris pikk ja vaevaline protsess, mis võttis aega pool aastat. Rong sõitis Türilt Tallinna ise, ja sealt edasi Lõuna-Eestisse.”

Esilinastus plaanis 2018. aasta alguses

„Seltsimees lapse” stsenarist ja režissöör on Moonika Siimets, kelle jaoks see on esimene täispikk mängufilm. Filmi stsenaarium põhineb Leelo Tungla raamatutel „Seltsimees laps” ja „Samet ja saepuru”. Filmi operaator on Rein Kotov.

Filmis mängivad Tambet Tuisk, Liina Vahtrik, Juhan Ulfsak, Lembit Peterson, Maria Klenskaja, Argo Aadli, Indrek Taalmaa, Sten Karpov, Anne Reemann, Maarja Jakobson, Piret Krumm, Ene Järvis, Pille Pürg, Maria Avdjuško, Aarne Soro, Tarmo Song, Helene Vannari, Kersti Tombak, Liisa Pulk, Maksim Demidov, Sandra Uusberg, Carmen Mikiver, Karoliina Nasikovski, Julia Aug, Anna Sergejeva, Linda Liis Kannukene ja Roosi Luik.

Film „Seltsimees laps” valmib Eesti Filmi Instituudi projekti „Eesti Vabariik 100” mängufilmide tootmistoetuse abil. Filmi eelarve on 1,5 miljonit eurot. „Me alustasime esimesena ja peaksime ka lõpetama esimesena,” lausus Sildos. „Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks film esilinastuma 2018. aasta veebruaris.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD