Menu

.      

Võrus avati teisipäeval Baltikumi esimene biometaanitankla

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Võru linn

Alexela avas teisipäeval Võrus esimese tankla, kus lisaks tavapärasele kütusele on esimesena Baltikumis saadaval ka LPG ja CNG autokütused; Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetas tankla avamist 130 000 euroga.

Alexela Oil investeeris Võru tanklasse pea 800 000 eurot, ütles ettevõtte juhatuse esimees Ain Kuusik esmaspäeval pressiteate vahendusel. "Lisaks uuele CNG tanklale rajasime Võrru ka LPG tankla ning renoveerisime täielikult tankla poe," lisas Kuusik. Tema sõnul on tulenevalt CNG tanklast Alexela Võru tankla nüüd oluline sõlmpunkt Baltikumi magistraalteedel.

"Taastuvatel energiaallikatel põhinevad transpordikütused on hetkel Eestis pigem ebatavaline nähtus. Tanklate rajamise toetusprogramm on esimene osa suuremast tegevuskavast, et suurendada taastuvenergia osa ka transpordisektoris," ütles KIK-i juhataja Veiko Kaufmann.

Kokku tuleb Eesti eri paikadesse 12 biometaani tankimise võimekusega tanklat, mille rajamist toetab KIK 2,2 miljoni euroga. Toetusprogrammi eesmärk on taastuvate transpordikütuse kasutamise laialdasem levik, mis loob eeldused ka kohaliku metaankütuse tootmise käivitamiseks.

Tanklad rajatakse lisaks Võrule ka Põlvasse, Valka, Rakverre, Paidesse, Jõhvi, Haapsallu, Viljandisse, Kuressaarde ja Kuusallu. Lisaks saab ühe tankla juurde Tallinn, kus biometaani tankimise võimalus lisatakse Alexela Oil Pääsküla tanklale. Rakverre ja Jõhvi rajavad tanklad nii Alexela Oil AS kui ka Eesti Gaas AS, mis tähendab, et on oodata konkurentsi tekkimist ka kütuse jaemüügis.

Riik toetab KIK-i kaudu tankla avamist Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist 130 000 euroga, kogu projekt maksab 373 000 eurot. Toetusraha eraldati Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist ning toetusmeetme töötas välja majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. KIK-i kaudu suunatavate toetuste eesmärk on biometaani tarbimise ja tarnimise käivitamine, et aidata kaasa taastuvenergia transpordieesmärgi saavutamisele. Eesti on võtnud eesmärgiks tõsta taastuvenergia kasutamine transpordisektoris 10 protsendini aastaks 2020.

1993. aastal rajatud Alexela Oil AS kuulub Alexela Gruppi. Ettevõtte 76-st tanklast omab tanklakauplusi 23. Ettevõttes töötab üle 130 inimese üle Eesti.

20 PÄEVA ENIMLOETUD