Köögimööbli valimine koju on lihtne

Olenemata ruumist on sisustamise kuldreegliks ettevalmistus ning planeerimine. Seda tuleb meeles pidada ka köögimööbli tellimise puhul. Nagu vanasõnagi ütleb, tasub üheksa korda mõõta ja üks kord tellida ka köögimööblit koju sobitades.

Alusta mõõtudest

Mööblit valides tasub alustada ruumi ning planeeritava asukoha mõõtudest ning enne mööblieseme või -komplekti ostmist tasub need mõõdud veel teist kordagi üle kontrollida. Eksimisruumi väga palju pole, sest vales mõõdus ostetud köögimööbel ja kodumasinad kas ei mahu kööki või jääb mõni osa igapäevase kasutamise käigus ebamugavalt ette. Mööblit valima minnes tuleks aga ruumi ja nurkade mõõdud kindlasti kaasa võtta, mitte usaldada enda silmamõõtu.

Peaaegu igas köögis oleks parimaks lahenduseks eritellimusel tehtud köögimööbel, sest ainult sel viisil on võimalik kõige paremal viisil kasutusele võtta iga nurgake ning olemasolevat ruumi maksimaalselt ära kasutada. Sellises mahus investeeringut tasub aga teha olukorras, kus oled kindel, et jääd pikaks ajaks ühte kohta elama ning lähiaastatel kolida ei plaani.

Kui on kolimine plaanis või pole eelarvet eritellimusmööblit soetada, siis on tegelikult ka internetis mööblit müüvates e-poodides valik piisavalt lai, et endale sobiv lahendus leida. Kõigi pakutavate võimalustega tutvumiseks on vaja lihtsalt piisavalt aega.

Kõige alguseks on töökolmnurk

Köögi planeerimisel on kasutusel mõiste „töökolmnurk”, mille kolmeks tipuks on pliit, valamu ja külmkapp. Hea oleks, kui nende kolme punkti kaugus üksteisest ei ületaks ühte meetrit, ent samas tuleb arvestada ka sellega, et iga punkti vahele võiks jääda ruumi ka töötasapinnale.

Valamu on töökolmnurgas kesksel kohal, sest seda kasutatakse peaaegu igas toiduvalmistamise etapis. Külmkapp asetatakse enamasti ruumi nurka, et see liialt silma ei torkaks. Külmkapi ümbrusesse tasub planeerida ka kuivainete ja külmkapijahedust mittevajavate toiduainete hoiukohad.

Pliidi kohale on vaja leida koht õhupuhastile ning seetõttu võib ventilatsiooniava asukoht määrata ära pliidile sobiva koha. Samal ajal ei tohiks aga pliit, valamu ja külmik täiesti üksteise kõrval olla.

Pliidilt lendavad toidupritsmed rikuvad ajaga külmiku välimust ning pidev kuuma masina kõrval paiknemine ei mõju hästi ka külmiku töökorrale. Kui aga valamu ja pliit on otse üksteise kõrval, siis võib nõusid pestes ebamugavust tekitada see, et kohe samas kõrval podisevad potid-pannid kuuma toiduga.

Kasutusmugavusele keskendumine tasub ära

Peale paigutuse peab jälgima seda, kui mugav üht või teist kodumasinat soovitud köögimööbli paigutuse juures kasutada on. Pliidi ees peaks olema piisavalt ruumi, et ahjuust probleemideta avada saaks. Sama käib külmkapi ning ka kõikide teiste hingedel liikuvate uste kohta.

Traditsiooniline tööpinna kõrgus on umbes 80 sentimeetrit. Ebamugavalt kõrgel või madalal asuvad töötasapinnad ning riiulid muudavad iga kord, kui neid kasutada on vaja, meele mõruks. Kui peres on väga erineva pikkusega inimesed, peaks riiulite ja töötasapinna kõrguse määrama eelkõige selle inimese kasvu järgi, kes tõenäoliselt köögis enim tegutsema hakkab.

Too ülejäänud kodu stiilid kööki kokku

Harmoonilise köögi loomiseks tuleb seda sisustades arvesse võtta kogu kodu kujundust tervikuna: nii materjale, kontraste kui ka mustreid.

Selleks, et köögikujundust paremini ülejäänud korteriga sobitada, on palju võimalusi. Ühe kena pisiasjana võib köögikappidel kasutada näiteks elutoamööblil leiduvatega sarnases stiilis käepidemeid. Samuti võib elutoa tapeedimuster jätkuda köögidetailides või töötasapinna taga asuval seinakattel.

Roostevabast terasest köögimööbel on küllaltki kindel valik modernsema joonega köökides, ent kui teistes ruumides on rohkelt puitu kasutatud, siis tasuks roostevaba terast vältida. Ka kodumasinate puhul on praegusel ajal küllaltki lihtne leida selline värvilahendus, mis sobiks ka muu mööbliga või kasutada integreerimise võimalust. Valge kui enim levinud kodumasinate värv sobib hästi kokku paljude toonidega.

Köögi sisustamine on põnev väljakutse, mis lubab loovusel lennata. Leides sobiva köögimööbli ja värvilahendused, on köögis toimetamine igapäevane rõõm.

Ideid köögi sisustamiseks jagas e-pood Kaup24.ee.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD