AVALDA ARVAMUST: Kas Võrust Tallinna bussi või rongiga?

FOTO: Andrei Javnašan Võrumaa Teataja

Linnakodanikud on tundnud huvi, kuidas oleks võimalik Võrust rongiga Tallinna pääseda. Selleks puhuks oleme teemat kaardistanud ning teeme väikese ülevaate hetkel olemasolevatest võimalustest.

Ühendus pealinnaga on igale linnale oluline teema. Hetkel on Võrust võimalik bussiga otse Tallinna saada kaheksal korral päevas. Lisaks on võimalik veel kümnel korral Tartus Tallinna bussile ümberistuda. Ehk siis alates kella 4:45-st hommikul kuni 19-ni õhtul saab Võrust bussiga pealinna 18 juhul. Jutuks on tulnud ka Võrust Põlva rongijaama tellimisvedu, mis tagaks hommikul kell 6:43 Põlva – Tartu – Tallinn rongile jõudmise ja õhtul 18:07 vastavalt tagasisõidu Võrru. Sellisel juhul oleks start Võrust hiljemalt kell 6, vahepeatused näiteks Väimelas ja võimalusel veel paar peatust enne Põlvat. Rong jõuab Tallinnasse 9:36. Põlva – Tartu – Tallinn pilet maksab 13,10 eurot, millele lisanduks Võru – Põlva tellimisveo hind ca 1 euro ja ühtlasi ka kaks ümberistumist, Põlvas ja Tartus. Kokkuvõttes jõuaks ca 14 euro eest 3 tunni ja 40 minutiga pealinna.

Paljuski oleneb logistilise lahenduse valik sihtkohast, kuhu Tallinnas soovitakse minna. Kui vanalinna, siis tundub valik rongi kasuks loomulik, kuna Balti jaam asub Raekoja platsi vahetus läheduses.

Kell 7:15 Võru bussijaamast väljuv täismugavusi pakkuv ekspressbuss jõuab Tallinnasse 3 tunni ja 45 minutiga. Erinevalt rongist pakub osa bussifrmasid lisamugavusi multimeedia näol. Teisisõnu istud Võrust peale, paned ekraanil filmi mängima ja 1,5 filmi pärast oledki Tallinnas.

Lisamugavuse annavad ka peenematel bussidel kõrvuti asetsevate istmete vahe suurendamise võimalus ja seljatoe reguleerimine mugavamasse asendisse, kui on plaanis pisut tukastada. Samuti on bussis WC kasutamise võimalus ja mõnel juhul ka tasuta kuum jook. Aega kulub ilma ümberistumiseta 3 tundi ja 45 minutit, pileti hind on 14 eurot (eakatele üle 60 a 8,40 eurot). Nii bussis kui ka rongis on reisijal teel olles võimalik (töö)asjade ajamiseks kasutada tasuta Wi-Fi ühendust.
Seoses 4. trammiliini pikendamisega Tallinna lennujaamani on bussiga reisijatel võimalik osade bussiliinide puhul juba lennujaamas maha tulla ja trammile ümber istuda, mis omakorda suurendab bussitranspordi mugavust pealinna väisates.
Kõige odavamad bussipiletid Tallinna maksavad 10, üle 60-aastastele 8 eurot. Madalamad hinnad on tingitud vähempopulaarsetest kellaaegadest ja lisamugavuste puudumisest, võrreldes mõne teise teenusepakkujaga.

Millal on võimalik sõita Võrust Tallinna rongiga?

Kuni 2002. aastani oli võimalik Võrust läbi Koidula sõita Tallinna ka rongiga. Kunagine Peterburi – Riia liin, mis sisaldas Koidula – Valga vahelist rongiühendust, ei tasunud enam ennast ära mitmel põhjusel. Välja võib tuua Riia sadama kasutamise huvi kadumise Venemaa transiidis ja pingestunud poliitilise olukorra regioonis. 2002. aastal, enne Koidula – Valga liini sulgemist, oli keskmine reisijate arv rongis 10 inimest. Selliste numbritega ilma kaubaveo toeta ei tasu pidamist ükski raudtee, teab
rääkida Kagu ühistranspordikeskuse logistik Rein Rusch.

„Raudteeinfrastruktuuri tehniline seisukord Valga – Võru – Koidula liinil on väga kehv ja vajaks enne liini avamist suuri investeeringuid," selgitab MKM-i teede- ja raudteeosakonna juhataja Ain Tatter. „Reisijateveo taastamine eeldab peatuskohtade ümberehitamist ja raudteeinfrastruktuuri tehnilise seisundi viimist vastavusse kehtestatud nõuetega," märgib Tatter.

Tatteri sõnul ei näe ministeerium piiratud riigieelarveliste ressursside ja ebapiisava sõidunõudluse tingimustes järgmise viie aasta plaanis võimalust rongiliikluse taastamiseks Valga – Võru – Koidula raudteeliinil. Vastavasisuline otsus on ka valitsuskabinetis tehtud, et põhirõhk finantseeringust suunatakse käigusoleva taristu hooldamisele, et tagada maksimaalsed sõidukiirused tihedas kasutuses olevatel liinidel, näiteks Tartu – Tallinn suunal. Isegi, kui Võrust oleks võimalik rongiga Tallinna saada, tähendaks see kahte ümberistumist – Koidulas ja Tartus –, mis teeks kogu teekonna pikkuseks tublisti üle 4 tunni.

Palume teie arvamusi võimalike bussi- ja rongiliikluse lahenduste osas. Selleks vastake hiljemalt 29. märtsil küsimustikule, mis asub siin: https://goo.gl/forms/w83d3iStYrrjP9yY2

Comments  
  0
pildigalerii
https://eestimaablogi2.blogspot.com/2013/07/valga-antsla-voru-koidula-rong.html
  +1
Ometi oli see kunagi Eesti üks moodsamaid raudteesid ja kiiremaid, vaatasin vanast 1990.a. sõiduplaanist, et Riia-Leningradi rong läbis vahemaa Valgast Võrru 48 minutiga. Selline kiirus oleks ka tänapäeval üsna vastuvõetav, sest buss sõidab ringiga ja kulutab sama vahemaa jaoks 1 tund 50 minutit.
  0
pildigalerii
https://eestimaablogi2.blogspot.com/2013/07/valga-antsla-voru-koidula-rong.html
  0
Kindlasti oleksid mõlemad võimalused teretulnud.Pealegi on rongiga avariisse sattumine tunduvalt vähem tõenäolisem.
  0

Quoting Guest:

Tibikari kas te ise ka aru saate mida suust välja ajate.võrust pole kunagi rongiga tallinna saanud.vingute alati et buss läheb nii kaua tallinnasse ja nüüd korraga olete nõus terve töòpäeva rongis loksuma.võtke oma silmad arvutist lahti ja õppige elusloogiliselt elama


See nüüd küll loll jutt. Varem käis Võrust rong Tallinna. Ei mingit ümber istumist. Kole pikk oli küll reis, aga ikkagi käis. Võru-Valga-Tartu-Tallinn.
  0
Rongid käima! Ise te suure suuga lubasite, kui rongiliikluse seisma panite. Rahas pole meie riigis küsimus - raha on nagu ratsaobbese s...a! Ain't kuhu auku ta valgub, selles on küsimus. Mõelge ikka lihtrahva peale ka. Valkas joovastav tonn ootab, Petšoras silmatilgad ja цитрамон. Abiks ikka, meie vaesevõitu nurgataguses. Pealinn ning pärimus-habemiku trooni kants polegi enam siis nii tähtsad.
  0

Quoting Natalie Neigla:

Kindlasti on mugav sõita Tallinna. Mind huvitab ka Peterburi ja Riia võimalus. Eriti oleks soov pääsed Petserisse ja sealt edasigi.



Quoting Natalie Neigla:

Kindlasti on mugav sõita Tallinna. Mind huvitab ka Peterburi ja Riia võimalus. Eriti oleks soov pääsed Petserisse ja sealt edasigi.


Sõidad Tallinna ja seal sõidab juba iga tunni takka nii Peterburi, Riiga, kui ka igale poole mujale. Petserisse minekusse sõidad Põlvasse, sealt Rongiga Koidulasse ja viimase paar kilomeetrid käid jala. Taksot ei ole. Head reisi!
  0
Kindlasti on mugav sõita Tallinna. Mind huvitab ka Peterburi ja Riia võimalus. Eriti oleks soov pääsed Petserisse ja sealt edasigi.
  0
Ma igaks juhuks mainin, et kui abilinnapea tõesti ministeeriumisse reisi ette võtab, siis tuleb kindlasti ID kaart kaasa võtta. Muidu ei lasta sisse. Ja kindlasti tuleks mõne ametnikuga kokku leppida, kes teaks sind vastu võtta. Niisama loperdama ministeerimisse ei lasta.
  0
Paistab, et lugupeetud abilinnapea on rongiga sõitnud viimati nõuka ajal. Ometi teab arvamust avaldada. Seda arvamus toetab, suur osa artiklis mahust moodustab ajalugu. Ajalugu on küll põnev, kuid kahjuks pole sellest suuremat kasu.


Ma nii saladuskatte all ütlen, et Rongis päris avar WC kohe. Ja avarad mugavad istmed ilma lisatasuta.
Tallinnast Põlvasse jõuab 2 tunni ja 45 minutiga. Kui piirduda Ülemiste jaamaga siis 2.38, mis teeb laias laastus bussijaama asukoha. Mõlemassa saab lihtsasti trammiga , mis käib ikka 10 minuti takka. Ehk siis igal juhul kiiremini, kui buss. Tõsi õhtane reis Põlvast Tallinnasse võtab bussiga sama aja.
Multimeedia seadmed on tänapäeval kõigil omal kaasas, elekter on olemas nii bussis, kui ka rongis. Head reisimist!

Ma arvan küll, et ka abilinnapeal pole väga pointi autoga Tallinna Võru asja ajama minna, vaid sõita Põlvasse ja sealt rongi peale minna. Tallinnas Võtku Taxify ja see viib rongijaamast 5 Euroga kuhu iganes linna piires. Võib ka kolmega hakkama saada. Parkimise peale kuluks raudselt rohkem. Kui ministeeriumisse minna, siis maha minna Kitseküla jaamas. Sealt on ministeerium üks trammipeatuse vahe sõita. Sedasi reisides oluliselt kiiremini ja saaks tee peal ka e-kirju edasi saata. Väga moodne.
  0
Kirjutasin mõnest artiklis olevast asjast. Linki ei saa lisada, seega googeldage Eestimaa Blogi ja leidke värskeim postitus.
  0
Tore, et see teema on ülesvõetud, kuna ei jõua ära ootata millal saaksin ka oma kodukohas RONGIGA minna Tallinna õele külla. Bussis loksumine ajab südame pahaks, pole õhku ja kunagi ei tea, millise kaasreisijaga pead koos istuma ning kitsikust tundma.
  0
Mõlemad võiks olla...ja Võrru võiks lausa Päälinnast minna, oleks üks sõit,mitte ei pea ümber istuma.
  0
Tõmmake rööpad Otepääle ka juba siis. Ma täiega rongi fänn
  0
Väga vinge ju. Oleks läbi Saverna ka mõni näiteks 10 või 11 läheks. Jõuaks õigeks ajaks Pealinna?
  0
Miks mitte rongiga Tallinna! Mida rohkem võimalusi, seda lihtsam planeerida. Vahest läheks küll rongiga....siis ei näe seda "hullu" liiklust maanteel!
  0
Tibikari kas te ise ka aru saate mida suust välja ajate.võrust pole kunagi rongiga tallinna saanud.vingute alati et buss läheb nii kaua tallinnasse ja nüüd korraga olete nõus terve töòpäeva rongis loksuma.võtke oma silmad arvutist lahti ja õppige elusloogiliselt elama
  0

Quoting Tundmatu:

Rongis oleks kindlasti ka pikematele meestele ruumi. Näen bussis tihti kuidas tihti nihelevad v.a Luxiga. Ja kui oled pidev võrust tallinna ja tagasi, siis pole sul lihtsalt enam mitte ühtegi filmi vaadata, sest filme on vähe ja neid ei uuendata ka.


Rongis uuendatakse iga 48h järel filme :D Rongi istmed ei ole mingis suunas reguleeritavad.
  +1

Quoting MERLE HÕIM:

Mina isiklikult näen seda et võrust Tallinnas ja ka Tagasi käiks reisi rong. Ma vastasin ka sellele küsitlusele võru inimesed on oodanud juba väga
Väga ammu rongi ühenduse taastamist


krr
Monorail Võru- Tallinn?
Läbi Koidula sõiduaeg ca 5h ja pilet 20+ eurot. Kas tõesti keegi hakkab sellistel tingimustel rongiga sõitma?
  +1
Rongis oleks kindlasti ka pikematele meestele ruumi. Näen bussis tihti kuidas tihti nihelevad v.a Luxiga. Ja kui oled pidev võrust tallinna ja tagasi, siis pole sul lihtsalt enam mitte ühtegi filmi vaadata, sest filme on vähe ja neid ei uuendata ka.
  0
Kindel see, et rongiühendus on vajalik.
  0
Mina isiklikult näen seda et võrust Tallinnas ja ka Tagasi käiks reisi rong. Ma vastasin ka sellele küsitlusele võru inimesed on oodanud juba väga
Väga ammu rongi ühenduse taastamist

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD