Linnusest leitud säilmed leidsid tagasitee Vastseliina

Enne palverännumaja avamist lausus katoliku kiriku õpetaja vajalikud sõnad uue haua kohal, et ka väljakaevatute hinged leiaksid taas oma rahu. Uus haud asub palverännumajast vasakul orus. Foto: AIGAR NAGEL

AJALUGU ❯ Umbes aasta aja eest Vastseliina piiskopilinnuse juurest leitud inimluud leidsid osaliselt tagasitee Vastseliina linnusesse. Sõjahauast leitud harukordsest 140 varauusaja luustikust 40 saadeti tagasi Vastseliina ja maeti ümber. Enamik leitud luustikest jäid Tartu ülikooli uurimiseks.

„Tegu on varauusaja matmispaigaga. See on periood, mis jääb aastate 1550–1800 vahele,” ütles Martin Malve aasta aja eest Võrumaa Teatajale antud intervjuus.

„Praeguseks hetkeks arvatakse, et enamik inimluudest kuulusid ümberkaudsetele ja küladest pärit inimestele. Need luustikud, mida nii palju ei uuritud, leidsid tagasitee siia. Massihauad, kus olid mõrvatud ja tapetud, jäid kõik Tartu ülikooli,” rääkis piiskopilinnuse juht Ivar Traagel.

Piiskopilinnuse juht Ivar Traagel FOTO: Aigar Nagel

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

Comments  
  0
Kas inimluude väärtus on kullast kallim näiteks ?
  0
Nu vot, kenasti tehtud! Palamusel uue muuseumi ehitamisel kaevati kirikaia taha kunagi maetud kahe haua säilmed 2017 a. lahti ja siis tulid ekskavaatorid ja ajasid kõik segamini ning maja ehitati peale. Breznevi ajal kuuekümnendate lõpus ja seitsmekümnendate algul läks ka Palamuse kultuurimajaja juurdeehituse kraav risti üle kiriku ümber asetsevasse surnuaeda maetud inimeste säärekontide. Sellest kultuurimaja halb aura eemale jäämine kultuurimaja üritustelt? Halb feng shui? Surnute luude peal ju ei tantsita.

 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD