FOTOD Kreutzwaldi tänava pimedad aknad: muinsuskaitse tsooni kuuluvate hoonete ilu ja valu

F. R. Kreutzwaldi 33 asuv kinnistu on korduvalt ümber ehitatud elumaja. 2009. aastal toimus kagupoolses korteris põleng, sellest ajast on aknad laudadega kinni löödud. Maja on Eesti ajal Foto: AIGAR NAGEL tuntud kui endise Võru rikkaima elaniku Killomani maja.  FOTOD: Aigar Nagel

TÄNAVAPILT ❯ Võru linna ajalooliselt väärtuslikul F. R. Kreutzwaldi tänaval oleks justkui midagi kaduma läinud.

PILDIGALERII Mööda tänavat jalutades ja sõites vaatavad vastu lagunevana seisvad hooned, kinnilöödud akendega elamud, kus nagu oleks elu ja nagu ei ole ka ning tänav tundub olevat piirkond Võru linnas, mille ääres asuvatel kinnistutel rohkem kui kuskil mujal silte kirjaga „Müüa”. Üldmulje on murettekitav, kuigi jah, on ka üksikuid pärleid. Kuna tegu on Võru vanalinna muinsuskaitseala tsooni kuuluva peatänavaga, siis uurisime Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektorilt Mirja Otsalt, mis saab hoonetega, millele on ettenähtud nõuded nii ümberehituse kui ka renoveerimise osas ja kuidas saaksid need omanikud, kellel pole selleks seni jätkunud vahendeid või teadmisi, edaspidi heaperemehelikult käituda oma kinnistute suhtes.

F. R. Kreutzwaldi tänava elamud – kas ise remontida või toetust taotleda?

FOTOD: Aigar Nagel

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

Comments  
  0

Quoting Guest:

krr ,puudega inimene väljastpoolt Võrut tahaks ka lugeda oma vana kodulinna uudiseid, aga lehe tellimiseks raha pole ja digilehe jaoks ka mitte ... ela nagu kotis. Häbi võiks olla toimetusel niimoodi nöörida...


Raamatukogus peaks lugeda saama, ja TASUTA! Kui Sa peksupealinnas või Etkargradis elad, siis seal vist pole neid "kolka"-lehti..
  +15
Eks selles võib süüdistada ka muinsuskaitseameti, kes on seadnud ületamatud piirangud taastamisele.
  +6
tõesti kahju, et Stalin tööd lõpuni ei viinud. Ainult pool pommitas ja põletas maha.
Narvas viidi tööle lõpule. Ja kui ilus linn on nüüd Narva.
  +16
Muinsuskaitse järelikult seisab hea selle eest, et Kreutzwaldi tänav oleks selliseid lagunevaid hurtsikuid täis.
  +15
Kinnistuid soetada oleks paljudel huvi kui poleks seda idiootlikku Muinsuskaitset. Nende nõudmised pole lihtsalt reaalsed.
Paljud majad on ka juba seisus, kus kokkulükkamine on kordi odavam kui taastamine.
  +8
krr ,puudega inimene väljastpoolt Võrut tahaks ka lugeda oma vana kodulinna uudiseid, aga lehe tellimiseks raha pole ja digilehe jaoks ka mitte ... ela nagu kotis. Häbi võiks olla toimetusel niimoodi nöörida...
  +7
Kas poleks aeg Võru linn ükskord kaasaegselt elamisväärseks linnaks projekteerida? Linnakruntide planeering on justkui keskaegne mälestus maja-majaküljes kinni. See ei taga ei tuleohutust ka stressivaba õhkkonda naabritega, rääkimata veetorude uute vastu vahetamisest, mida tuleks valutult, ilma teelõike sulgemata, teha iga 30 aasta tagant. Tänavad on jäänud kitsaks aga muinsusobjekt peab ikka säilima ja püsti jääma, vaatamata sellele, kuni ükskord kulunud maja maha jäetakse ja see tolmuks pudeneb. Me ei saa igavesti vana träna alles hoida. Kellele see stagnatsioon küll kasulik on, kas mõnele üksikule Läti turistile?

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD