Menu

.      

Võru linna elanikul Agnia Linnamäel täitus täna 102. eluaasta

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

FOTO: Võru linn

Väärikas eas prouat käisid õnnitlemas ning tervist ja jaksu soovimas linnapea Anti Allas ja abilinnapea Toomas Sarapuu.

Agnia Linnamäe on sündinud 1917. aasta 14. mail Pärnumaal Kaisma vallas Kõnnu külas. Hariduse sai Kergu 6-klassilises koolis. Gümnaasium tuli paraku majanduslikel põhjustel pooleli jätta ning asuda tööle vanemate talus. Hiljem avanes võimalus minna aastaks õppima Saku kodumajanduskooli, seejärel praktikale suurtallu. Esimeseks töökohaks oli Järvakandi klaasitehase söökla juhataja amet. Seal töötas ta enne sõda ja ka sõja ajal kuni arreteerimiseni 1944. aasta novembris. Agnia arreteeriti „poliitilistel” põhjustel ning saadeti Siberi vangilaagri koledustesse Magadanist pool tuhat kilomeetrit põhja poole, kus tavaline temperatuur oli -50º C. Oma visa hingega õnnestus tal sellest kõigest välja tulla.

Agnia mälestused repressioonide ajast on talletatud ka 2001. aastal ilmunud raamatusse „Vaikimise väraval: kooliõpilaste kogutud mälestusi küüditamisest”. Agnia elu vangilaagrist vabanemisel pidi jätkuma samas piirkonnas ning 1953. aastal sündis kooselust endise saatusekaaslasega poeg.

Praegu on eakal proual lisaks pojale kaks lapselast ja kolm lapselapselast. Igatsus kodumaa järele tõi Agnia 1966. aastal Eestisse tagasi. Enne pensionile jäämist töötas ta Harjumaal koondises Agro, pensionipõlves aga mõned aastad kaugreisirongide restoranvagunis. 1989. aastast on ta vanaduspuhkusel ja elab Võrus. 

Agnia on oma vanuse kohta terava meelega ning hea naljasoonega, ta loeb regulaarselt raamatuid ning kuulab raadiot.

20 PÄEVA ENIMLOETUD