Menu

.      

Võru linna keskväljaku avamiseni on jäänud mõned tunnid

  • Kirjutas Heleri Lakur

Uus Võru keskväljak nagu postkaardil. Foto: AIGAR NAGEL

Aasta aega kestnud tööd on kandnud vilja. Võru linna esinduslikem ja linnasüdameks ristitud väljak on saanud nüüdisaegse ilme, ent kannab endaga kaasas nii ammust ajalugu kui ka mitmefunktsioonilist rolli tulevikus. Ajaloolisest turuplatsist, paraadide korraldamise ja rahvakogunemiskohast ning hilisemast linnapargist saab edaspidi külastus- ja ajaveetmiskoht nii linnaelanikele kui ka külastajaile.

Uus peatükk linna ajaloos

Vaade 1961. aasta pargile Jüri tänava äärest. 1947. või 1948. aastal viidi turg kesklinnast ära Jüri ja Piiri tänava nurgale. Turuplatsile külvati muru ja istutati puud. Võrumaa Teataja toimetus tänab Võru linna kodanikku Silvit, kelle tehtud fotod pärinevad tema keskkooliajast.

Aastakümneid turuplatsina kasutusel olnud väljakut, mis omal ajal oli kaetud munakivisillutisega, on nüüd katmas mitukümmend tuhat looduslikku basaltkivi ja graniitkivi, massiivsed valgustid ning justkui muinasjutulaadsed ja poolikut kõrvitsat meenutavad poolkaared. Aga mitte see ei ole kõige tähtsam, vaid see, et ajalugu jätkub. Näiteks meenutab Aare Olander ühes oma raamatus ja kirjutab, et 1930. aasta ajalehes Võru Teataja (Võrumaa Teataja eelkäija) on kirjas, kuidas 2.–4. maini esines turuplatsil Medrano rändtsirkus Viinist, mis tõi kohale 18 000 pealtvaatajat – peaaegu neli korda rohkem kui Võrus elanikke. Samas raamatus kirjutab ta veel, et 1920. aastal tähistati siinsamas Eesti Vabariigi teist aastapäeva.

Edasi lugemiseks palun logige sisse

Digilehe lugemisõigusega saab ligipääsu portaalidele vorumaateataja.ee ja
digileht.vorumaateataja.ee, mis sisaldavad kõiki artikleid, kaastundeavaldusi, kuulutusi ja reklaame. Lugemisõiguse saab vormistada SIIT.

20 PÄEVA ENIMLOETUD