Menu

.      

Võimas algus laulu- ja tantsusuvele

  • Kirjutas Kalev Vilgats

Laupäeva õhtul kõlas Kubija mändidealune laulust ja lava värises sadade jalgade tantsusammudest. FOTOD: Aigar Nagel

Laupäeva õhtul kõlas Kubija mändidealune laulust ja lava värises sadade jalgade tantsusammudest.

Võrumaa rahvas pidas ühist laulu- ja tantsupidu „Võta aigu“.  Seekordsele ühisele laulmisele ja tantsimisele andis tooni lähenev XIII noorte laulu- ja tantsupidu. Pealavastaja Tea Kõrs ütleski Võrumaa Teatajale, et peo noorte repertuaar on sisuliselt noorte tantsu- ja laulupeo oma, sinna midagi uut juurde õppida polnud võimalik, sest harjutamine on olnud niigi pingeline.

„Uus on see, et meil on ekraan, toome publikule lähemale dirigendid ja tantsude lavastajad. Ekraanile kuvatakse kõik lood järjekorras, kes dirigeerib, kes on lavastaja – see on kõige suurem muudatus. Uus on QR koodiga kava, mida kõik saavad jälgida telefonist. Kes telefoni ei kasuta, nendele on suured stendid, kus saab näpuga kava järjekorda ajada,“ ütles Kõrs enne peo algust. LED ekraan oligi peo suurim uuendus.

Laupäeva õhtul kõlas Kubija mändidealune laulust ja lava värises sadade jalgade tantsusammudest. FOTOD: Aigar Nagel

Tea Kõrs ütles, et otseülekandeni ja järelvaatamise võimaluseni pole veel jõutud, sest arengule peab jääma ruumi, aga kes ütleb, et järgmist pidu juba tagantjärele vaadata ei saa.

Nii seto kultuuriploki lavastaja Piret Torm-Kriis kui üks tantsujuhte Kadri Mähar toonitasid jõulist seto- ja folklooriplokki. „Need plokid olid juba eelmisel aastal, aga seekord tõstame neid veelgi esile,“ ütles Mähar. Pidulised võisidki selles ise veenduda.

„Üldlaulu- ja tantsupeo teatavate liikide tantsud on leidnud koha Võru tantsupeo repertuaaris. Üldtantsupidu mõjutab rühmade arvukust Võrumaal ja rõõmu teeb, et on noori tantsijaid. Veel enam rõõmustab, et meiegi peole jätkub lasterühmi,“ rääkis Mähar.

Just juuni lõpus-juuli alguses toimuvast noorte laulu- ja tantsupeost lähtudes olid eraldi lavastatud pererühmade tantsud. Orkestreid juhendas virtuooslikult Jose Antonio Page Ramirez ning koore saatis maestro Riivo Jõgi saateansambel.

Veel enne „Võta aigu“ algust kinnitas pealavastaja Tea Kõrs, et ilmataadiga on leping tehtud ja küünlad kirikusse viidud. Taevane kokkulepe pidas vett ning kogu sündmust saatis imeilus kevadilm.

Juba eeloleval pühapäeval saab Kubija laval näha taas tantsu, laulu ja pillimägu, kui toimub Lõuna-Eesti memme-taadi rahvapidu „Metsast merele“.

Rahvas, kes austab ja viljeleb oma laulu ja tantsu, kestab üle aegade.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD