Menu

.      

KIK sõlmis linnade tänavavalgustuse hankelepingu K-Projektiga

Foto: Aigar NagelSA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) sõlmis seitsme linna tänavavalgustuse projekteerimiseks lepingud aktsiaseltsiga K-Projekt.

Iga linnaga sõlmiti eraldi leping, mille allkirjastasid kolm osapoolt – linna tänavavalgustusega tegelev asutus, KIK ja projekteerimisfirma, teatas sihtasutus BNS-ile.

Projekteerimistööd tehakse kolmes etapis; eelprojekti koostamine kestab neli kuud, põhiprojekt kolm kuud ning paralleelselt ehitustöödega koostatava tööprojekti tegemiseks on arvestatud kaks kuud.

KIK-i tänavavalgustuse programmijuhi Tõnis Kurriku sõnul viibis hanke võitnud K-Projektiga lepingu sõlmimine poolteist kuud, sest üks hankel osalenud firma vaidlustas hanke tulemused riigihangete vaidlustuskomisjonis (VAKO). "Kuna VAKO tunnistas hanke seaduspäraseks, ning otsust edasi ei kaevatud, saime lõpuks lepingud ära sõlmida ning projektiga edasi minna," ültes Kurrik.

"Vaidemenetluse tõttu tekkis tööde ajagraafikusse nihe, mis tuleb nüüd järelejäänud ajaga tasa teha, et saaksime ehitustöödega 2014. aasta kevadel alustada," lisas ta.

KIK-i hankel tänavalgustuse projekteerija leidmiseks osalesid OÜ Keskkonnaprojekt, Sweco Projekt AS, K-Project AS ning ühispakkujad AS ÅF-Consulting ja AS EA RENG.

ÅF-Consulting leidis, et võitjaks kuulutatud K-Projekti pakkumine oli põhjendamatult madal, sest oli nii Sweco Projekti kui ÅF-Consultingu pakkumistest mitu korda väiksem ning esitas hankele kaebuse VAKO-le.

KIK oli määranud hanke eeldatavaks maksumuseks 490 000 eurot, aga ÅF-Consulting pakkumus oli 1,8 miljonit eurot. K-Projekt tegi omalt poolt pakkumise, mis oli 484 000 eurot. Sweco Projekti pakkumus ületas samuti miljon eurot ning Keskkonnaprojekti pakkumus oli K-Projekti pakkumusega samas mahus.

Tänavavalgustuse arendamise programmi eesmärgiks on luua tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutav, kvaliteetne, nutikas ja samas säästlik välisvalgustuse lahendus. Laiem eesmärk on vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat süsinikdioksiidi heitmete hulka. Arvutuste kohaselt on kokkuhoid vähemalt 5500 tonni heitmeid aastas.

Pilootprogrammi raames saavad energiasäästliku tänavavalgustuse seitse keskmise suurusega Eesti linna, ehk linnad, mille elanike arv jääb vahemikku 8000-15 000. Nendeks linnadeks on Kuressaare, Valga, Võru, Jõhvi, Haapsalu, Keila ning Paide.{jcomments lock}

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD