Menu

Võrust on tänu Forte juustule saanud väike Itaalia

Pildil on Valio Võru juustutööstuse tehasejuht Vahur Sikaste (vasakult teine) koos staažikate töötajate (vasakult) Rita Mokriku, Ülla Koduvere ja Aare Leeriga. Juustukera, mis ootab oma valmimist umbes aasta, kaalub üle 30 kilo. Foto: AIGAR NAGEL

Igal kuul sõidab Valio Võru tehasest välja 207 tonni Forte kõva juustu, millest lõviosa jõuab klientideni väljaspool Eestit. Ligi pool sellest läheb Itaaliasse.

„Valio Võru tehas toodab aastas üle 2600 tonni Forte juustu ehk üle 200 kg iga Võru linna elaniku kohta, mistõttu on meil suur rõõm oma kvaliteetset juustu nii eestimaalaste kui ka muu maailmaga jagada,“ ütles Valio juht Maido Solovjov.

Suur osa Forte juustust eksporditakse Itaaliasse, mis on seda tüüpi juustu sünnimaa. „Itaalia klientide arv on järjepidevalt kasvanud alates 2003. aastast, kui Valiost sai Võru tehase ainuomanik,“ ütles Valio esindaja Itaalias Paola Toso. “Fakt, et oleme suutnud nii edukalt kanda kinnitada kõvajuustu sünnimaal, näitab toote kõrget kvaliteeti,“ kinnitas ta.

Forte juustu lugu sai alguse 2000. aastal, kui väärika ajalooga Itaalia perefirma Saviola S.p.A otsustas hakata Võrus oma turu jaoks itaaliapärast juustu tootma. Põhjuseid selleks oli mitu, sealhulgas eestimaise piima väga hea kvaliteet, milleta pikkade traditsioonidega kõvajuustu teha ei saa. Esimesed proovitööd itaalia tüüpi juustu tegemiseks tehti ajalooliste, 1930. aastatest pärit vaskkateldega, mis toodi koos vajaliku inventariga spetsiaalselt Itaaliast kohale. Esimesed juustukerad pandi küpsema 2002. aastal. Alguses tehti vaid toorest, umbes kuu vanust juustu ning järelküpsemiseks ja pakendamiseks saadeti partiid Itaaliasse. Võrus valminud juustu kvaliteet oli Saviola toonase tegevdirektori Ugo Garulli sõnul aga igati tasemel, ning maitse ja aroom isegi paremad, kui toona Saviola Saksamaa ja Austria tehastes valmistatud juustul.

2014. aastal valmis Võrus oma Forte juustuladu ning tänu sellele sai hakata juuste laagerdama ja pakendama ka Eestis. Sõltuvalt juustu tüübist tuleb seada laagerdada 10-20 kuud. Suur osa tööst on ka täna käsitöö ning vaid juustude hooldamine laagerdamise ajal on usaldatud spetsiaalsele robotile.

Forte juustud on hästi omaks võetud ka Eestis. Seda kinnitavad nii kasvavad müüginumbrid kui ka Eesti parimaks piimatoote pälvimine valimine mõned aastad tagasi. Valio tootesortimendis on täna kolm erinevat Forte juustu ning arendustöö uute väljatöötamiseks käib edasi.

Sel aastal 50. juubelit tähistavas Valio Eesti Võru Juustutööstuses töötab täna 172 inimest. Valio Eesti suurim ekspordi sihtriik on Itaalia, kuhu müüakse itaaliapärast Forte kõvajuustu. Lisaks müüakse juustu ka USAs, Kreekas, Poolas, Maltal, Tšehhis ja mujal maailmas.

15 PÄEVA ENIMLOETUD

VIIMASED