Menu

.      

Talutööd tahavad tegemist 365 päeva aastas

Kumu oli teisipäeval põllumeeste päralt. Aasta põllumees 2015 nominentideks oli esitatud 13 väärikat kandidaati üheksast maakonnast. Mitme osalejaga oli esindatud Võrumaa, Põlvamaa ja Tartumaa. Ühe kandidaadi oli välja pannud Lääne-Virumaa, Järvamaa, Viljandimaa, Pärnumaa ja Saaremaa. Tiitlile kandideerisid teraviljakasvatajad, piimatootjad, maakarjakasvatajad, angersäga- ja maasikakasvatus ning lihaveistepidajad.

Aasta põllumees 2015 on Habemiku talu peremees Romet Rässa, kellele andis tiitli üle president Toomas Hendrik Ilves, kes tõdes, et praeguses kriisis on kõige keerulisemas olukorras meie piimakarjakasvatus ja seakasvatus ning põllumeeste tulek 101 traktoriga Toompeale oli sügavast murest kantud abi nõutamine.

Presidendi sõnul on väga oluline põllumeeste ühistegevus. Otsesõnu öeldes peavad põllumehed seljad kokku panema ja jõud ühendama nii töötlemisel kui ka turustamisel. See aitab saada õiglasemat hinda toodangu eest ja leevendada põllumeeste olukorda tulevastes kriisiolukordades.

Poole aasta pärast toimuval maamessil on rõhuasetus piimal ja piimatoodetel ning inimesi kutsutakse üles eelistama kodumaiseid piimatooteid. 70 protsenti maailma piimatoodangust tarbitakse värske piima ja piimatoodetena. Kas piimakarjakasvatajaid lohutab teadmine, et see number kasvab, kuid OECD ja FAO raporti kohaselt lähikümnendil hind tootja jaoks oluliselt ei tõuse.

Teraviljahinnad on maailmas viimase viie aasta madalaimal tasemel, sest saagid on olnud ajalooliselt kõrged ja hinnad jäävad kümmekond protsenti madalamaks, kui need olid möödunud kümnel aastal.

Liha, eriti veiselihahinnad olid möödunud aastal maailmas rekordkõrged ja natuke langevad. Lambaliha populaarsust aitab kasvatada nõudlus Hiinas ja Kesk-Idas. Lambaliha globaalne tarbimine tõuseb aastaks 2024 kuni 1,9 kiloni inimese kohta.

Talutööd tahavad tegemist 365 päeva aastas ja pole aega ennast poliitikutele alatasa meelde tuletada. Maainimene on kahe jalaga omal maal. Tuuma talu on veenev näide. Möödunud aastal tunnistati Tuuma talu aasta taluks 2014 ja parimaks tootmistaluks. Tänavu oldi aasta põllumees 2015 nominentide seas.{fcomment}

ARVAMUS