Menu

.      

Kuulsamad mittetulundusühendused meil ja mujal?

1. jaanuaril 2015. aastal oli Eestis 31 581 mittetulundusühendust, ja et neid tekib juurde nagu seeni sügisel, siis kuu aja pärast, 1. jaanuaril 2016 võib neid olla juba näiteks 32 000.

Kui möödunud kolmapäeval Osulas toimunud Võrumaa Kodukandi koosolekul tuli jutuks mittetulundusühenduste arv Võrumaal, siis ei osanud vastata ka vabaühenduste konsultant. Mõningatel hinnangutel on neid Võrumaal pool tuhat, koos hooneühistutega ehk tuhat!?

Kui jääda esimese numbri (pool tuhat) juurde ja mõelda, et esimesel vabaühenduste messil Kandles osales neist umbes 30, siis oli messil esindatud 0,6 protsenti vabaühendustest. Kuid igal juhul oli mess üks tore ettevõtmine.

Meie kuulsaim MTÜ on Võrumaa Partnerluskogu, mille juht Anneli Ott soovis soetada Peugeot 508 maksumusega 33 000 eurot, sest raha olevat üle jäänud. See hind oli kaks korda kõrgem, kui lubatud!? Auto tuli tagasi anda!? Karuteene MTÜdele oli tehtud.

Nüüd istub Ott Toobali toolil riigikogus. Toobalgi oli autofänn, kes suutis sooritada suuri kütuse kiirtankimisi.

Kuulsaim on kindlasti MTÜ Eesti Keskkerakond (14 700 liiget), kes valis pühapäeval 15. kongressil endale juhiks taas Edgar Savisaare. MTÜ Keskerakond on kahtlematult kõige suurem Eesti elu mõjutaja.

See näitab, et MTÜsid on seinast seina, valdav osa neist on nii-öelda „prügikala”, paljud ka tegevuse lõpetanud, kuid korralikku ülevaadet nende kohta ei ole. Lähiaastatel võib ennustada MTÜde arvu kasvu, sest haldusreformi käigus jäävad väga-väga paljud praegused kohalike omavalitsuste volikogude liikmed rakenduseta, ja kes käed rüpes istuda ei taha, teevad kas oma MTÜ või liituvad juba olemasolevate vabaühendustega.

Eestimaa omavalitsused on nii väikesed, et kui võtta aluseks 5000 inimese piir, siis puudutab see 80 protsenti omavalitsustest.

Suurim MTÜ on Eestimaa ametiühingud, mis ühendab umbes 50 000 inimest.{fcomment}


 

ARVAMUS