Menu

.      

Võru vallas kerkis piiskopilinnusesse välikabel

  • Kirjutas BNS

Võru vallas asuv Vastseliina piiskopilinnus üllatab algaval suvehooajal palverändureid ja turiste uuenenud linnuseõuega, kus 1353. aastal väidetavalt nähtud jumaliku ime sündimise kohale on rajatud uus välikabel, kirjutab Lõuna-Eesti Postimees. 

«Kui eelmisel kevadel sai valmis palverännumaja, siis detsembris valmis linnuse õueala, kus inimesed saavad nüüd avastada kõike uut, mida oleme teinud,» lausus Vastseliina Piiskopilinnuse SA juhatuse liige Ivar Traagel.

Õueala keskosa kõrgendikul valminud uus, vajadusel telgiga kaetav kabel on rajatud samale kohale, kus 1353. aasta septembris nähtud linnuse kabeli altari kohal üleloomulikus valguses hõljumas risti ja kaht vahaküünalt. Kuna paavst kuulutas juhtunu imeks, avas see keskaja palveränduritele tee Liivimaa servale ning rändajaid võetakse linnuses vastu tänapäevalgi. Tänavu septembris möödub imeloost 666 aastat. 

«Suure tõuke arengule on andnud Pirita kloostri avatud palverännutee – 465 kilomeetrit Piritalt Vastseliina. Viimased aastad on näidanud, et on huvilisi, kes käivad selle tee täielikult läbi,» lausus Traagel.

«Selle jalgsi läbimine võtab aega umbes 20 päeva,» lisas linnuse kojaülem Kadri Kattai. «Eelmisel aastal läbis terve tee umbes 15 inimest, aga enamik alustab kusagilt poole pealt.»

Suurem osa linnuse külastajatest on siiski tavalised turistid, kes tulevad Lääne-Euroopa kunagise piirikantsi varemetega tutvust tegema. «Suurem osa tuleb tutvuma ajalooga, saama teada, millega palverändurid omal ajal kokku puutusid ning nautima ilusat vaadet ja loodust. Et olla iseenda ja oma mõtetega,» kinnitas Kattai.


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD