Menu

.      

Laupäevast saab tuludeklaratsioone esitada

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Laupäevast ehk 15. veebruarist saab maksu- ja tolliametile (MTA) hakata esitama tuludeklaratsioone, esialgseil andmeil saavad inimesed tulumaksu tagasi 147 miljonit eurot.

Paberil saab tuludeklaratsiooni esitada alates 17. veebruarist. Olulise muutusena pikendati sellest aastast tuludeklaratsiooni esitamise tähtaega kuu võrra ning tähtajaks on 30. aprill, teatas MTA.

MTA maksude osakonna juhataja Evelyn Liivamägi ütles kolmapäevasel pressikonverentsil, et esialgsete andmete järgi on inimestel vaja juurde maksta 13 miljonit eurot, enammakstud tulumaksu saavad nad tagasi aga 147 miljoni euro ulatuses. Ta nentis, et mõlemad summad kindlasti kasvavad, kuna muu hulgas lisanduvad ka inimese enda poolt deklareeritavad tulud.

MTA asub enammakstud tulumaksu tagastama alates 26. veebruarist neile, kes deklareerisid oma tulud elektrooniliselt ja 19. märtsist paberil deklaratsiooni esitajatele. Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. oktoober.

Neil, kes esitavad tuludeklaratsiooni paberil, soovitab MTA esimestel nädalatel büroosse kohale ruttamise asemel veidi oodata, et pikki järjekordi vältida.

Kannatust tasub ameti teatel varuda ka elektroonilise deklaratsiooni esitajatel – varasem praktika on näidanud, et esimestel päevadel on koormus infosüsteemile väga suur ja seetõttu kõik soovijad korraga deklaratsiooni täitma asuda ei saa. Ooteaeg võib olla pikk ka infotelefonile helistades.

"Kiiret ei ole. Sellest aastast on tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg kuu võrra hilisem ehk 30. aprill," ütles MTA avalike teenuste valdkonnajuht Sander Aasna. Ta lisas, et tagastamise kiirus ei olene otseselt deklaratsioonide esitamise järjekorrast ning kui deklaratsioon on korras, laekub raha nädala-paari jooksul.

Tuludeklaratsioon on eeltäidetud MTA-le teadaolevate andmete põhjal. Uuendusena on tänavu lisatud ka info MTA hinnangul maksustatava kinnisvara müügi kohta, mille eesmärk on muuta tulude deklareerimine maksumaksjatele mugavamaks ja lihtsamaks.

Aasna rõhutas, et eeltäidetud osa tuleb aga kindlasti üle kontrollida ja vajadusel muuta. "Näiteks kord kahe aasta jooksul võib tulumaksuvabalt müüa oma elukoha ning kui see tehing on sattunud eeltäidetud andmetesse, tuleb see deklaratsioonist lihtsalt kustutada," ütles ta.

Ta lisas, et esineda võib ka vastupidine olukord – kui teenitud tulu on deklaratsioonist puudu, näiteks on saadud üüritulu, välistulu või ümbrikupalka, tuleb see ise sisestada. Samuti tuleb ise deklareerida tulu kinnisvara müügilt, mida eeltäidetud deklaratsioonis ei ole.

Uuendusena saab inimene tänavu soovi korral oma enammakstud tulumaksu või osa sellest suunata annetuseks. Valida saab heategevuslike ühingute seast kuni kolm annetuse saajat. Tähele tasub panna aga seda, et pärast deklaratsiooni kinnitamist tehtud annetust enam tagasi küsida ei saa.

Maksuvaba tulu summa sõltub isiku sissetulekust ning on kuus kuni 500 eurot ja aastas kuni 6000 eurot. Tuluvahemikus 14 400 kuni 25 200 eurot väheneb maksuvaba tulu nullini.

Enne tuludeklaratsiooni esitamist tasub veenduda, kas üldse on vajadus deklaratsiooni esitada. Tuludeklaratsiooni ei pea esitama inimesed, kelle aastane tulu ei olnud üle 6000 euro, kelle tulult ei ole vaja tasuda täiendavat tulumaksu ning kellel ei ole kasutada maksusoodustusi.

Tulumaksu ei tule juurde maksta siis, kui aasta jooksul on maksuvaba tulu arvutatud õigesti, ei ole olnud väärtpaberitehinguid ega sissemakseid-väljamakseid investeerimiskontolt nagu ka lisasissetulekuid, näiteks üüritulu või vara müügist saadud tulu, millelt maks tasutaksegi alles tuludeklaratsiooniga.

Seda, kas maksuvaba tulu on õigesti arvutatud, saab ise üle kontrollida, logides sisse e-MTA-sse, valides vasakust menüüst "Registrid ja päringud" ning sealt "Minu sissetulekud".

Tuludeklaratsioonis on näha ka ettevõtluskonto kaudu teenitud tulu – see läheb kogu tulu arvestusse ehk mõjutab maksuvaba tulu. Ettevõtluskonto kaudu tasutud tulumaksust mahaarvamisi teha ei saa ning seda ei tagastata.

Maksustatud tulu hulgas on tänavu ka 7 protsendiga maksustatud dividendid. Seda juhul, kui dividendimaksjast Eesti äriühingule kohaldus soodusmaksumäär 14 protsenti, sest sel juhul tuli füüsilisele isikule makstavatelt dividendidelt 7 protsenti tulumaksu kinni pidada.

Kui Euroopa Majanduspiirkonna riigi resident ehk Eestis mitteresident esitab tuludeklaratsiooni, saab ta lisaks maksuvabale tulule 2019. aasta osas kasutada ka muid mahaarvamisi. Need võetakse arvesse selles proportsioonis, mis vastab tema Eestis teenitud tulu proportsioonile kogu maailma tulust.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD