Rahandusminister Jürgen Ligi umbusaldamine kukkus läbi

Rahandusminister Jürgen Ligi umbusaldamine kukkus läbi

Opositsioonierakondade esitatud umbusaldus rahandusminister Jürgen Ligile kukkus kolmapäeva õhtul riigikogus läbi.

Umbusaldamise poolt hääletas 26 riigikogu liiget, vastu ja erapooletuid ei olnud. Umbusalduse läbiminekuks oleks olnud vaja üle poole riigikogu liikmete häältest.

Umbusaldusavaldusele allakirjutanud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna, Isamaa, Keskerakonna ja erakonna Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid 29 saadikut tõid umbusaldusavalduses välja seitse põhjust, miks Ligi on kaotanud saadikute usalduse ministrina. 

"Jürgen Ligi alavääristas oma väljaütlemistega riigikogu kui institutsiooni ja kahjustas parlamendiliikmete mainet tervikuna. Lause "See poliitiline suva, mis seal domineerib, tegelikult ei võimalda riigi rahandust juhtida" solvab ühemõtteliselt kõiki 101 riigikogu liiget. Poliitilist debatti tuleb pidada lugupidavalt ja ka kriitilistele küsimustele vastates tuleb kolleegidesse austavalt suhtuda," kirjutasid umbusaldajad. 

Saadikud nägid, et Ligi peab riigieelarve läbipaistmatuse kohta tehtavat kriitikat tühikargamiseks. "Jürgen Ligi ütles, et riigikogu roll riigieelarve menetluses peaks vähenema – selle lausega rahandusminister väljendas selgelt oma suhtumist parlamenti. See väljaütlemine on vastuolus põhiseadusega — Eesti Vabariigis kehtib võimude lahususe printsiip, mille kohaselt on riigikogu valitsuse tööandja. Parlamendisaadikud on erinevalt valitsuse liikmetest valitud rahva poolt ja neil on õigus teada, milleks maksumaksja raha kulutatakse," kirjutasid avalduse esitajad. 

Veel panid poliitikud Jürgen Ligile süüks ajakirjanduse ründamist, kes kajastas riigieelarve kui riigirahanduse tähtsaima dokumendi menetlust, tuues esile opositsiooni kriitika. "On kahetsusväärne, et rahandusminister üritab vaba ja sõltumatut ajakirjandust vaigistada. Ajakirjandus on neljas võim, kellel on poliitiliste protsesside kajastamisel oluline roll ning Eesti riik ei peaks kindlasti langema tagasi aega, kus meedia on riikliku kontrolli all," kirjutasid saadikud.

Umbusaldajate hinnangul on Ligi juhtimisel koostatud eelarve üles ehitatud juba mitu aastat esitatud ülioptimistlikele ja ekslikele eeldustele, et majandus tõuseb ja maksutõusudest loodetud lisaraha laekub täiel määral. "Nagu me näeme, on tegelikkus risti vastupidine. Maksutõusud kahjustavad Eesti ettevõtete konkurentsivõimet ja inimeste ostujõudu ning 2025. aasta eelarve süvendab majanduslangust veelgi," märkisid saadikud.

"Rahandusminister peab võtma vastutuse oma ebasündsate valjaütlemiste ja riigieelarve koostamisel aset leidnud juhtimisvigade eest. Seni on minister lugupidava poliitilise debati ja vastutuse võtmise asemel esitanud üksnes õigustusi ning solvanguid. Minister peab pakkuma probleemidele toimivaid lahendusi, ent ta on osutunud takistuseks nende leidmisel," kirjutasid poliitikud. 

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles, et ei hakka varjama, et ei taha kõigile meeldida. "Need argumendid, mis te minu vastu kasutate on inimlikult inetud. Ärge pugege naiste seljataha. Minu läbisaamine naistega on väga hea, ma olen nendega palju leebem ja seetõttu visake see argument minema, aga ma ei anna ühelegi naisele alibit laimamiseks, valetamiseks ja ka rõvedusteks. Kahjuks olen ma seda kogenud," lausus Ligi.

"Teie ei tea ja kõik ei kannata trükimusta ja see on see, miks ma ei hoia end lõpuni tagasi, kui ma vastan naisterahvastele. Kindlasti ei ole mul erilisi pingeid soolisel pinnal. Kõik teavad, et olen pigem ettevaatlik, ega ole kunagi suhtluses naise suhtes alandav, aga ma ei lase ka ennast alandada," ütles Ligi

Eelarve menetlus peaks Ligi sõnul muutuma sisukamaks." Mulle teeb haiget see kultuur, mida ma siin näen. See vale ja laimuhulk, mida esitavad inimesed, kes koosolekutel ei käi, need on solvavad. Keskendume sellele, et riigi rahandus on lastud käest. Keskendume sellele, et Eesti Vabariik koos oma liitlastega on rahvusvahelises sõdas kurjuse vastu. Ei tohi olla kurjuse poolt," lisas Ligi.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD